Kako tužbe za genocid Hrvatske i Srbije vidi njemački tisak

04.03.2014. 09:18:11

0720007.48

Njemački mediji početak rasprave o međusobnoj tužbi Hrvatske i Srbije ocjenjuju kao novo razdoblje mučnog prekopavanja po svježim ranama koje bi uglavnom moglo naškoditi Srbiji. No, izglede za uspjeh tužbi drže malima.

Privatna TV postaja n-tv, nakon uvoda u kojem se na primjeru spora oko ćiriličnih natpisa u Vukovaru ilustrira još uvijek duboko nepovjerenje između Hrvata i Srba, govori o "kasnoj osveti Hrvatske" za koju postoji nekoliko razloga. "Proces pruža priliku da se nekadašnjem neprijatelju, koji je u međuvremenu prerastao u regionalnog rivala, nanese ozbiljna šteta. Jer sve ako ICJ na kraju i ne presudi odštetu u korist Hrvatske, može ipak biti donesena uopćena osuda Srbije koju bi Hrvatska mogla iskoristiti za traženje ratne odštete i time, gospodarski ionako oslabljenu Srbiju, dovesti na rub stečaja", prenosi Deutsche Welle.

'Za Srbe ovaj proces predstavlja veliku traumu'

Nekoliko dnevnika prenosi analizu novinara agencije dpa Thomasa Breya u kojoj donosi mišljenja osoba iz hrvatskog javnog života poput Ante Nobila i Žarka Puhovskog, koji tvrde kako Hrvatska nema realnih izgleda za prolazak njezine tužbe u Den Haagu, ali navodi kako Hrvatska vlada trenutno nema drugu opciju nego ustrajati na tužbi. "Hrvatska lijeva vlada koja s nacionalistima inače nema ništa zajedničkog stoji pod ogromnim pritiskom javnosti i želi pokazati patriotizam", piše Brey. On istodobno naglašava kako će rasprava pred ICJ-om na međunarodnom planu prije naškoditi Srbiji nego Hrvatskoj. "Za Srbe ovaj proces u svakom slučaju predstavlja veliku traumu. Jer hrvatska će strana ponovno iznijeti detalje najgorih srpskih ratnih zločina poput onog u istočnom Vukovaru ('Hrvatski Staljingrad‘)", piše Brey i ukazuje na to kako je prije samo nekoliko dana iz masovne grobnice u selu Tomašica na sjeveroistoku Bosne izvađeno preko 400 posmrtnih ostataka Bošnjaka i Hrvata. "Počinitelji: Srbi".

'Sad je jednostavno prekasno da se tužbe povuku'

Pod naslovom "Procesi otvaraju stare rane" dnevnik Neues Deutschland piše o nedavnom susretu ministrice vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić i srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića u Beogradu koji nije donio, kako su neki očekivali, odluku o povlačenju međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu. List kojem u podnaslovu stoji "Socijalistički dnevnik" citira Vučića koji je tom prilikom ustvrdio kako je "90 posto Hrvata uvjereno da je Srbija bila agresor, a 90 posto Srba vjeruje da je Hrvatska počinila najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata". "Ovo uvjerenje neće promijeniti nikakav proces u Den Haagu", rekao je Vučić. Dobar poznavatelj prilika na jugoistoku Europe, austrijski novinar Norbert Mappes-Niediek u svom članku pod naslovom "Proces koji nitko ne želi" zaključuje kako obje strane zapravo više ne žele ovaj proces pred ICJ-em, ali da su na njega prisiljene. "Dugo je vremena bilo prerano da se tužbe povuku, a sad je jednostavno prekasno... Izgleda za uspjeh nema niti jedna sukobljena strana. Obje su nesretne da se proces koji su same pokrenule sada zaista i vodi", zaključuje Mappes-Niediek u Weser Kurieru. M.P./Deutsche Welle Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: