Kalvarija: Tata morao dati Neu (3) u dom jer nema za hranu...

22.09.2013. 15:49:41

kalvarija-tata-morao-dati-neu-3-u-dom-jer-nema-za-hranu-504x335-20130937-20130920174907-6d9f5dc1b6523ce3078eeaee60814161

Nesretni otac Neon Mathes (38) iz Grabovca u Baranji je očajan. On moli za pomoć: 'Ne sredim li krov, zahod, instalacije, neću više vidjeti svoju djevojčicu'

Nisam mogao dopustiti da noću plače od gladi. Morao sam je predati Centru za socijalnu skrb dok ne riješim sve probleme. Teško mi je. Gdje god pogledam, vidim nju. Legnem na krevet, zagrlim njezinu igračku i plačem, govori očajni otac Neon Mathes (38) iz Grabovca u Baranji.

Centar mu dao rok do Božića

Prije nekoliko tjedana skrb o njegovoj kćeri Nei (3) preuzeo je Centar za socijalnu skrb. Uvjeti u njihovoj kući bili su užasni. Trošna kuća u sve je gorem stanju, a neimaština je sve veća. - Iz Centra su došli pogledati kuću i dali mi rok do kojeg je moram osposobiti - do Božića. Ne sredim li dotad krov koji prokišnjava, dotrajale instalacije, zahod, ne dovedem li kuću u red, nikad više neću vidjeti svoje dijete - očajan je nesretni otac, koji moli za pomoć.

Želi ujediniti cijelu obitelj: Žena mu s mlađom kćeri otišla majci

Osim što se svim silama bori da vrati svoju trogodišnju djevojčicu, misija mu je, kaže, da ujedini cijelu obitelj. Naime, od neimaštine u kojoj su živjeli pobjegla je njegova supruga s mlađom kćeri Arnelom. - Nije mogla izdržati ovakav život. Otišla je majci u Brčko i povela bebu sa sobom. No ostavila je mogućnost povratka. To mi je dodatni motiv da nešto napravim. Ponovno okupljanje obitelji postala mi je misija. No ne mogu sam, moram tražiti pomoć - govori Neon, čija je kalvarija počela još s prvom ženom.

Kalvarija počela s prvom suprugom koja mu je nagomilala dugove

Ona je imala punomoć na Neonov račun. Dok je on bio u vojsci, bivša supruga opustošila je tekući račun i načinila minus od nekoliko desetaka tisuća kuna. Naivni Neon je pomogao i sestri svoje prve supruge te je podigao kredit za obnovu njezine kuće. Naravno, svi dugovi su pali na njegova leđa. Nekoliko godina nakon napuštanja vojske izborio je mirovinu, koju je zaslužio kao maloljetni dragovoljac Domovinskog rata. No na račun su mu sjele i banke. Tako Neon posljednjih godina umjesto uplaćivanih 3037 kuna dobiva samo 127 kuna.

Tri godine nije jeo ništa osim kruha i masti

- Od jutra do večeri bio sam u pokretu. Tražio način na koji olakšati život obitelji. Nije mi bilo teško ni prosjačiti. Po kućama sam moljakao hranu da bih prehranio djecu - priča Neon, koji tri godine nije jeo ništa osim kruha i masti. - Sve drugo davao sam obitelji. Njihovi ostaci meni bi došli kao šlag. A što se te masti tiče, ne znam više tko tu koga jede. Ne može ni skliznuti u grlo bez nekoliko čaša vode - žalosno priča umirovljeni dragovoljac te dodaje kako nije mogao dopustiti da mu djeca budu gladna, prljava i neuredna.

Centar: Neon je brižan otac, djeca uvijek nasmijana, uredna i čista

Osim toga, uvjeren je da krov neće izdržati još jedan snijeg. Stoga je njegova djevojčica morala otići na udomljavanje. Susjedi i djelatnici Centra za socijalnu skrb kažu da je Neon brižan otac te da su djeca uvijek bila uredna, čista i nasmijana. Nažalost, to nije bilo dovoljno da ova obitelj ostane zajedno. Svi koji žele pomoći Neonu mogu poslati novac na njegovu adresu - Neon Mathes, Braće Radić 8, 31309 Grabovac. Mogu ga i nazvati na broj telefona: 091 173 9955. Koristili bi i građevni materijal, oprema za kupaonicu, namještaj za dječju sobu, igračke... Pročitajte više u rubrici Sudbine. Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.