Kanada: Uređivali kuću pa pronašli limenu kutiju s dokumentima obitelji Pavelić

06.05.2022. 11:34:00

Kupnja i preuređenje stana ili kuće izvor je najrazličitijih neočekivanih otkrića, ne samo onih skrivenih infrastrukturnih, nego i onih zaboravljenih i tajnovitih, koji su pripadali prethodnim vlasnicima. Ta otkrića znaju biti ravna dječjim snovima o pronalasku blaga.

Nešto slično dogodilo se Nancy Truscott i suprugu dok su u Torontu pripremali kuću za prodaju i u ventilaciji otkrili desetljećima zaboravljenu zelenu kutiju. U njoj su bila četiri stara dokumenta, od kojih dva nisu mogli pročitati jer su bili iz Jugoslavije.

Međutim isprava o kući na ime Nikole Pavelića uputila ih je na surfanje na internetu i za nekoliko dana došli su do njegove kćeri Mendy Pavelić, sastali se s njom i predali joj za nju neprocjenjivu kutiju s očevom krštenicom, vjenčanim listom iz 1927. i dokumentima o naturalizaciji”, izvijestio je CTV News Toronto.

Nikola Pavelić rođen je u Hrvatskoj 1903., a emigrirao je u Kanadu 1929. godine. Nikola je kupio kuću 1955. kada je Mendy imala 16 godina. Njezina sestra Mary na kraju se preselila u susjednu kuću sa svojim mužem. Mendy vjeruje da je ona pohranila kutiju i njezin sadržaj nakon očeve smrti.

Mendy je emotivno držala vjenčani list prvi put. “Nisam znala da postoji. Otac je obožavao mamu. Bio je vrijedan, jednostavan čovjek, koji je odgojio tri kćeri. Pokušala sam ga natjerati da priča o prošlosti, govorio je samo o Kanadi”, rekla je Mendy za CTV News Toronto.

Osim prijateljstva s obitelji Truscott, Mendy sada ima novu vezu s roditeljima čiju priču planira dokumentirati i podijeliti s mlađim članovima obitelji.

Mendy Pavelić i Nancy Truscott, početak jednog dugog prijateljstva

Najkraće, riječ je o otkriću koje će homogenizirati obitelj Pavelić, uputiti ih na obiteljske korijene, koji sežu sve do Hrvatske i upotpuniti njihov obiteljski mozaik. I to je sve došlo posve neočekivano povodom pripreme za prodaju kuće, zahvaljujući nesebičnom angažmanu obitelji Truscott.

Izvor: dugopolje.org

Izvorni autor: I.R./Foto: Screenshot toronto.ctvnews

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.