KANDIĆ O SRPSKIM OBAVJEŠTAJCIMA FRENKIJU I STANIŠIĆU: ‘Dobit će barem po 20 godina zatvora’

30.06.2021. 10:25:00

I Hrvatska i srpska javnost s nestrpljenjem očekuje sutrašnju hašku presudu zloglasnom dvojcu, šefovima Državne sigurnosti Srbije –  Jovici Stanišiću i Franku (Frenkiju) Simatoviću kojima je stavljeno na teret da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrba s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Oči regije uprte u Haag

Konačna presuda Stanišiću i Simatoviću označila bi kraj maratonskog procesa započetog njihovim uhićenjem prije 18 godina, kada su na opće iznenađenje na prvom suđenju koje je trajalo od lipnja 2009. do kraja siječnja 2013. – oslobođeni svake krivnje. Iako je dokazano da su ovi srpski obavještajci osnivači i zapovjednici Jedinice za specijalne operacije (JSO), popularno nazvane “Frenkijevci” koja je u ratu djelovala pod imenima “Škorpioni”, “Arkanovci”, “Beli orlovi”, “Knindže” i dr., sud je tada ustanovio da pomoć koju su im pružali Stanišić i Simatović nije “konkretno usmjerena” na zločine nego na “podršku njihovim ratnim naporima”…

Da će ovoga puta biti osuđeni, sasvim je sigurna naša beogradska sugovornica Nataša Kandić, bivša izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo koju zbog njezina djelovanja u “Miloševićevo vrijeme” – režim nije pretjerano volio:

Kandić: “Sigurna sam u 20 godina kazne”

“Sigurno je da će biti osuđeni, u to uopće nema dvojbe. Mada je ovo drugo suđenje gotovo u potpunosti bilo zatvoreno za javnost, bit će proglašeni krivima jer je uklonjena ta nesretna formulacija ‘konkretno usmjerena pomoć’, kazala je za naš portal najveća srpska humanitarka, između ostaloga poznata i kao žena koja je isposlovala da se na tamošnjoj televiziji emitiraju snimci egzekucije nenaoružanih bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice koje su počinili Škorpioni.

Kandić kaže kako Simatoviću i Stanišiću “ne gine” barem 20-odišnja zatvorska kazna: 

“Protiv njih su izneseni brojni dokazi, a obzirom da se radi o nalogodavcima mnogih zlodjela počinjenih u Hrvatskoj i BiH, očekujem da dobiju po 20 godina”, smatra naša sugovornica napominjući da su glavni krivci za najveći broj žrtava ipak izravni počinitelji, odnosno pripadnici gore navedenih paravojnih formacija.

“Osude li ih, u Srbiji će najprije nastati tajac”

Govoreći o presudi, Nataša Kandić otkrila nam je što bi je najviše zadovoljivo okončanjem ovog procesa:

“Pravda će u potpunosti biti zadovoljena osude li ih kao sudionike u udruženom zločinačkom poduhvatu. Taj dio optužnice je najvažniji… Doduše, nakon takve presude bi u Srbiji najprije nastao tajac jer bi se to tumačilo kao presuda jednom narodu, a ne zločinačkoj skupini, ali ubrzo potom bi krenule izjave premijerke, ministra policije i “desnih frakcija” o tome kako su svi “protiv Srba”, kako “Srbi imaju najviše presuda za zločin” i slično.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: wikipedija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.