KAOS U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Bager radi metar od pacijenata! ‘Urušavaju se zidovi i prozori, nestane struje pa se gase aparati’

20.12.2020. 09:08:00

Zbog radova se urušavaju zidovi, od siline udaraca i vibracija srušio se i cijeli prozor u prostoru Hitne u Vinogradskoj bolnici. Da, to je sve realnost jedne zagrebačke bolnice

Pandemija je u punom jeku, brojke zaraženih i umrlih u Hrvatskoj su, nažalost, najveće ili među najvećima u Europi. Doktori, sestre i cjelokupno zdravstveno osoblje na prvim su crtama borbe protiv pošasti zvane koronavirus. 

Poznato je već kako rade u teškim uvjetima, u smjenama od 12, pa čak i 24 sata, s malo odmora. Situacija nije bolja niti u bolnicama koje liječe pacijente od ostalih bolesti, ne samo od koronavirusa. Naš se zdravstveni sustav maksimalno rastegnuo, u što se mogao uvjeriti svatko tko je ovih dana morao otići u bolnicu.

No, urušavanje zidova i bageri u bolnici u ovoj su situaciji ipak novost. A upravo to se u ovim trenucima događa u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu. U takvim je uvjetima gotovo nemoguće raditi i egzistirati, govori nam osoba dobro upućena u rad ove bolnice i čitav naš zdravstveni sustav, koja je za Net.hr govorila pod uvjetom anonimnosti.

Urušavanje zidova, rušenje prozora…

Naime, u toj bolnici se trenutačno odvijaju radovi zbog renoviranja objedinjenog hitnog prijma. Radovi su u punom jeku, a hitni prijam se u ovoj bolnici trebao privremeno zatvoriti zbog radova. No, kako je situacija s koronavirusom eskalirala, Hitna služba Vinogradske bolnice prima još više pacijenata. Trenutačno tako uz pacijente iz Zagreba, zbrinjavaju i one iz Velike Gorice, Samobora, Jastrebarskog, kao i dio pacijenata i iz KB-a Dubrava, otkako se hitni prijam u toj bolnici zatvorio, odnosno otkako je Dubrava postala isključivo Covid bolnica.

Svemu ovom svjedoče i fotografije i snimka koju objavljujemo. Na snimkama se vide gotovo goli zidovi, a u prostorije Hitnog prijma ušao je i – bager. Ne samo da je ušao, nego i radi, a samo metar dalje leže pacijenti. 

Snimke kojih je u posjedu Net.hr još su eksplicitnije i šokantnije od ovih – pokazuju pacijente kako leže samo na metar ili dva od bagera koji, ponavljamo, radi u punom pogonu. Odlučili smo objaviti samo dio snimki, kako bismo zaštitili identitet pacijenata i zdravstvenog osoblja koje se nalazi na drugom dijelu snimki.

Foto: net.hrFoto: Foto: net.hr

Kako nam priča naš izvor, uvjeti za rad su neprihvatljivi i nehumani te po život opasni za svakoga tko tamo prolazi. Zbog radova se urušavaju zidovi. Od siline udaraca i vibracija, jednom se prilikom srušio i cijeli prozor u prostoru Hitne, priča nam naš izvor.

Foto: net.hrFoto: Foto: net.hr

S pacijentima je gotovo nemoguće komunicirati. Naime, kada zdravstveni djelatnici pokušaju ostvariti nekakvu komunikaciju s pacijentima, u tome ih sprječava zaglušujuća buka.

Pacijenti nagurani jedni na druge

No, problemima tu nije kraj. Povremeno ostaju bez vode i struje pa se tako i svi aparati koji su potrebni za nadzor pacijenata ugase, govori nam izvor.

Foto: net.hrFoto: Foto: net.hr

Prašina i cigle postali su normalan prizor na hodnicima. Higijenski uvjeti u tom su prostoru svedeni na minimum. S druge strane, zdravstveno osoblje daje sve od sebe kako bi pacijentima omogućilo dostojanstven boravak u tim prostorima dok traje višesatna obrada.

Ali, privatnost koja inače postoji tijekom pregleda pacijenata je potpuno nestala jer su svi nagurani u jednu prostoriju. Isto tako, čekaonice nema pa pacijenti i po 10 sati sjede u hodniku “nagurani” jedni na druge.

Okolni putevi kako bi se došlo do pacijenata

Hitni prijam KBC Sestre Milosrdnice je ujedno i hitni prijam gdje se zaprimaju i covid-pozitivni pacijenti pa se oni kao takvi smještavaju u kontejnerske boksove do kojih se može doći samo ako se zaobiđe cijela zgrada.

Foto: net.hrFoto: Foto: net.hr

Mnogi ne znaju kako u toj bolnici zdravstveni djelatnici imaju smjene od 24 sata. Svi su umorni i već im pucaju živci te onda 50-ak puta u svojoj smjeni moraju, po ovoj hladnoći, odlaziti okolnim putevima jer je onaj kraći presječen zbog već napomenutih radova.

Prostor hitne službe raspodijeljen je na četiri odvojene lokacije između kojih je “covid-zona” pa je samim time onemogućen i prolaz. Covid-pozitivni pacijenti se tamo znaju zadržati i do tri-četiri dana jer se nemaju gdje hospitalizirati. Neki od tih pacijenata su stabilniji, dok ima i onih na respiratoru. Tako je hitna služba postala ujedno i intenzivni pogon za njegu i zbrinjavanje covid-pozitivnih pacijenata.

Zovak kaže da bolnica normalno funkcionira

Kontaktirali smo i KBC Sestre milosrdnice kako bismo vidjeli što se tamo točno događa te kakvo je njihovo mišljenje oko cijele situacije.

“U KBC-u Sestre milosrdnice trenutno su dva velika gradilišta (dnevna bolnica i OHBP). Ugovori su potpisani prije pandemije i projekti su sufinancirani iz sredstava Europske unije. Gradilišta su organizirana u skladu sa Zakonom o gradnji i ne ometaju rad bolnice, a eventualna preklapanja vezana na transport se unaprijed dogovaraju na način da bolnica može normalno funkcionirati. Ugovori su vezani na rok u kojemu moraju biti završeni i već su produljeni isključivo zbog trenutne pandemije”, rekao nam je prof. dr. sc. Mario Zovak, vršitelj dužnosti ravnatelja.

Nadalje, prof. Zovak objašnjava kako njihova bolnica normalno funkcionira.

“Zgrade se kontinuirano obnavljaju ovisno o trenutnom stanju, potrebama i financijskoj mogućnosti. U budućnosti planiramo i dalje obnavljanje i zanavljanje postojećih zgrada i prateće infrastrukture, a sve na dobrobit naših pacijenata”, zaključio je Zovak.

Foto: net.hrFoto: Foto: net.hr

No, sestrama i doktorima je teško, nemoguće raditi. “Koga smatrati odgovornim kada osoblje, zbog uvjeta u kojem trenutačno radi, počne obolijevati te kada radno okruženje ima ugrozu od zaraze i kada su prekršena sva ljudska prava?”, upitao se za kraj naš izvor.

Izvor: Net.hr

Izvorni autor: Aurora Ključarić/Foto: Net.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.