Kapetan Dragan ponovno se žali protiv izručenja Hrvatskoj

23.09.2013. 11:47:09

23.9.2013

Odvjetnici optuženog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, žalili su se u ponedjeljak protiv njegova izručenja iz Australije u Hrvatsku, istaknuvši da će se u žalbi usredotočiti na prekomjernu duljinu tog sudskog postupka. Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Kako prenosi australski list The Australian, na otvaranju žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom u ponedjeljak, njegov odvjetnik Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredotočiti na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti. >>Hrvatskoj odobren zahtjev za izručenje Kapetana Dragana! "Prošlo je jako mnogo vremena", rekao je Burnside, pitajući se je li Clareova odluka donesena "u razumnom roku." U izlaganju pred sutkinjom Jennifer Davies, istaknuo je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina te da je to relevantno za ocjenu je li odluka o izručenju donosena u razumnom roku. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. >>Leko australskoj veleposlanici izrazio želju za bržim izručenjem Kapetana Dragana Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe, no Vrhovni sud Novog Južnog Walesa potvrdio je da je on doista počinio ratne zločine mučenja i silovanja te da je priznao pokolj. Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem video veze. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.