KAPETAN DRAGAN U STRAHU: 'Hrvati će me ubiti, neka me ovdje saslušaju i usput razgledaju Australiju!'

22.03.2015. 13:53:25

Australsko pravosuđe oklijeva s izvršenjem odluke o izručenje donesene još prije pet godina, a Vasiljkoviću se u međuvremenu ukazala još jedna prilika - podnošenje žalbe tamošnjem vrhovnom sudu i pokušaj rušenja presude. Dragan Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata poznatiji po nadimku Kapetan Dragan, progovorio je za nedjeljno izdanje srpskog dnevnog lista Večernje novosti. U australskom zatvoru nalazi se već devet godina gdje čeka konačnu odluku tamošnjeg pravosuđa o hrvatskom zahtjevu za izručenjem. U izjavi za Večernje novosti on tvrdi da borbu protiv ekstradicije nastavlja, jer je uvjeren da će ga u Hrvatskoj ubiti. Iz ćelije u Sydneyju pozvao je hrvatsko pravosuđe da pošalje svoje suce u Australiju te da ga tamo ispitaju. Svoj je slučaj čak pokušao usporediti s onim osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. 'Švedska od Engleske traži Juliana Assangea i ispitat će ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Assange i Purda mogu biti saslušani u Londonu odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene saluša u Sydneyju!', iznio je ideju Vasiljković. Njega Hrvatska, inače, traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. Australsko pravosuđe oklijeva s izvršenjem odluke o izručenje donesene još prije pet godina, a Vasiljkoviću se u međuvremenu ukazala još jedna prilika - podnošenje žalbe tamošnjem vrhovnom sudu i pokušaj rušenja presude. 'U tijeku je žalbeni postupak na Vrhovnom sudu protiv rješenja Saveznog suda o mom izručenju Zagrebu. Ja sam nedužan politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminirana, čija su ljudskih prava pogažena. Nitko me nije saslušao i nitko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjene ratne zločine. Zato pozivam Hrvate da me saslušaju u Sidneyju. Neka hrvatski suci dođu kod mene u zatvor da me vide živog, da čuju moje svjedočenje, a ujedno da vide i Australiju', poručuje Kapetan Dragan, koji je svoj zahtjev uputio i australskom pravosuđu. Srpski kapetan redovito prima posjete i u zatvoru slavi rođendane Premda Vasiljkovića Australci navodno drže u samici, on redovito prima obitelj, rodbinu i prijatelje, a nedavno je proslavio i 60. rođendan. Iza rešetaka čita tehničku literaturu, svira na gitari i ponekad zapjeva.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.