Kaptol podržao prosvjed protiv Istanbulske konvencije

21.03.2018. 09:45:45

Kaptol je dao „zeleno svjetlo“ prosvjedu protiv Istanbulske konvencije, koji će se ove subote održati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. To se da iščitati iz izjave koju je redakcija Dnevnika.hr dobila iz Nadbiskupije zagrebačke, kao komentar na činjenicu da neki svećenici pozivaju na kraju misa vjernike na subotnji prosvjed. – Trostruka uloga svećeničke službe očituje se u naučiteljskoj, posvetiteljskoj i u službi upravljanja. U tom smislu, svećenici su kao pastiri dužni svojim vjernicima trajno naviještati nauk Crkve, upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i osobnom životu pojedinca te poticati vjernike na odgovornost za dobro zajednice u kojoj žive i na zauzimanje za dobro. Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji – temeljne stanice društva i Crkve – rekli su u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Svakome tko poznaje neizravni crkveni govor jasno je da se radi o podršci prosvjednicima i to je izrečeno na tri razine. Prva je da su svećenici kao pastiri dužni naviještati nauk Crkve, druga da su dužni upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i životu pojedinaca i treća da su dužni poticati vjernike za odgovornost za život zajednice u kojoj žive. K tome, znakovito je da se Kaptol poziva i na autoritet pape Franje u svojoj izjavi. Budući da se Hrvatska biskupska konferencija u dva navrata izjasnila protiv ratifikacije Istanbulse konvencije, sasvim je jasno da je ovo još jedna potvrda s crkvenog vrha kojom se Crkva protivi ratifikaciji, ali sada i dimenzijom više, tj. praktički otvorenim pozivom svećenicima da vjernike animiraju da dođu na subotnji prosvjed. Sve je, zapravo, počelo pojedinačnom inicijativom po pojedinim crkvama i angažiranošću pojedinih svećenika, poput primjerice slučaja s večernje nedjeljne mise u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, na kojoj je bio i savjetnik premijera Plenkovića Karlo Ressler, kako je objavio Novi list, koji je čuo svećenika koji polemizira s tezom premijera da je Istanbulska konvencija „duboko kršćanska“. Zagrebački isusovci ne skrivaju da pozivaju na subotnji prosvjed, jer se poziv nalazi i na internetskim stranicama njihove župe. AUTOR: Darko Pavičić/Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.