Karamarko osudio prisustvo hrvatskih predstavnika u Banjoj Luci

12.01.2019. 21:00:26

Prisustvo hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavi Dana Republike Srpske komentirao je i bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik u Vladi Tihomira Oreškovića Tomislav Karamarko.
Karamarko je u izjavi za BH. medije rekao kako je "nezamislivo" da je bilo tko od hrvatskih predstavnika odlučio otići u Banju Luku 9. siječnja. "U vrijeme dok sam kao pozicionirani političar i dužnosnik obavljao gotovo sve najvažnije vodeće funkcije u političkom sustavu Republike Hrvatske, za mene je službeno i privatno RS bila i ostala takozvana tvorevina, stvorena na neviđeno brutalnom, dvostrukom genocidnom zločinu, o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije", rekao je Karamarko, objašnjavajući da je "današnje područje tzv. RS prvo etnički očišćeno protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, poglavito Hrvata i Bošnjaka, a nakon toga počinjen je i nezapamćen genocid u Srebrenici kakav se ne pamti u novijoj povijesti". Dodao je kako je za njega kao Hrvata još paradoksalnije da su taj "velikosrpski dernek" svojom nazočnošću uveličali predstavnici hrvatskih političkih vlasti. "Pojavljivanje na ovakvom slavlju visokopozicioniranih političara kao stranačkih predstavnika ili predstavnika službenog Zagreba umjesto hoda prema kompromisnim rješenjima, čini mi se nanosi nepopravljivu štetu hrvatskom narodu, stvarajući tako novi jaz razdora između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog entiteta", rekao je Karamarko. Empatiju i toleranciju prema multi konfesionalnosti isticao sam više puta, a taj stav sam i djelatno dokazao, dodao je. "Cilj mojih politika i politika Domoljubne koalicije uvijek je bio da BiH bude cjelovita država u kojoj će skladno živjeti i surađivati sva tri konstitutivna naroda bez obzira na nacionalna, svjetonazorska i vjerska opredjeljenja. Najnovija provokacija smišljena u Beogradu, podržana od najviših predstavnika vlasti iz Beograda i realizirana od strane Milorada Dodika u Banjoj Luci nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i plan za odcjepljenje tzv. RS od države BiH i novi početak stvaranja neke nove nedosanjane 'velike Srbije'. Takav plan neminovno vodi u ponovno prolijevanje mora krvi u nekom novom ratnom sukobu“, zaključio je Tomislav Karamarko.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.