Karamarko:”Hvala Josipoviću, ali njegova pomoć neće mi trebati na sudu protiv Manolića!”

31.08.2015. 10:02:12

PRVO je Josip Manolić, ničim izazvan, javno prozvao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, da je bio sudadnik Udbe i da bi u slučaju lustracije nakon izborne pobjede trebao i sebe lustrirati ‘jer je krajem 80-ih radio za Udbu’. Šef HDZ-a demantirao je da je bilo kada u karijeri bio doušnik Udbe, kazavši da je bio predmet obrade tajne komunističke policije. Sredinom 80-ih oduzeta mu je putovnica kako ne bi, sa skupinom katoličke mladeži kojoj je tada pripadao, mogao putovati na hodočašće u Vatikan. Nakon otvaranje afere oglasio se i prof. Ante Barišić, bivši agent Udbe potvrđujući Manolićeve informacije objavom da Karamarku nikad nije bila oduzeta putovnica. Barišić se pohvalio da je uhodio svećenike i časne sestre i onda ih ucjenama tjerao da mu dojavljuju informacije. Akademska zajednica i sveukupna javnost osudila je Barišićev istup, a očekivala se i reakcija matičnog mu Fakulteta političkih znanosti. Brišića je pak poklopio Smiljan Reljić, višegodišnji ravnatelj SZUP-a, izjavom da je riječ o falsifikatoru koji je krivotvorene dokumente o suradnji istaknutih osoba s Udbom nudio medijima. Naglasio je da Karamarko nije bio suradnik Udbe i da Barišić o tome nema pojma. Nakon Reljićevih izjava Barišić je zašutio. Istodobno je Karamarko najavio i preko odvjetnika Veljka Miljevića pokrenuo tužnu protiv Manolića za klevetu, uvredu i sramoćenje. Prije dva dana na tu temu oglasio se i bivši predsjednik Ivo Josipović izjavom koja je odjeknula u hrvatskoj javnosti: “Imao sam prilike čuti i vidjeti neke informacije vezane za suradnike Udbe. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara i desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, kulturnjaka i sportaša. Za neke sam se silno iznenadio da su bili suradnici tajnih službi. Ali danas, ako nisu učinili neki zločin, potpuno ih je besmisleno pozivati na odgovornost. Tko zna kako su i zašto pristali surađivati. Mnogi su taj grijeh okajali važnim doprinosom hrvatskoj državi.  Na tom, vrlo detaljnom popisu, nije bilo Karamarka”, rekao je Josipović naglasivši  da sa zanimanjem očekuje sudski postupak Karamarka protiv Manolića. Karamarko se zbog lakše ozljede stopala posljednjih dana rjeđe pojavljuje u javnosti. Javno se nije očitovao na izjavu bivšeg predsjednika, a Maxportalu je iz njegove blizine prepričano da Josipovićevu izjava nije primio euforično: “Hvala Jospoviću, ali njegova pomoć na suđenju protiv Manolića neće mi trebati”, kazao je u privatnom okruženju Karamarko.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.