Karlovačka županija priprema se za normalizaciju života

20.04.2020. 15:38:00

Karlovačka županija osmi dan nema novooboljelih od covida 19, rečeno je u ponedjeljak u Stožeru Civilne zaštite, a epidemiološka situacija u cijelosti ocijenjena je dobrom pa su nabrojeni prvi koraci za oživljavanje gospodarstva i pripremu za normalizaciju života.

Za rad bolničkih liječnika i raznih specijalističkih ambulanti zamjenik ravnatelja karlovačke bolnice Hrvoje Cvitanović je rekao da su cijelo vrijeme tijekom krize vezane uz koronavirus radili samo s hitnim i neodgodivim pacijentima. Prošli tjedan su pripremili uputnice za obiteljske liječnike za tzv. telekonzultacije (AP uputnice), tako da će se uz poseban softver za slanje rendgenskih slika, krvnih nalaza, EKG-a i drugih nalaza moći konzultirati na daljinu.

Ondje gdje to nije moguće za pacijente će se pobrinuti preko hitnih ambulanti.

„Za sada otvaranja specijalističkih ambulanti neće biti, barem ne ovaj tjedan, a ako se i počne raditi, počet će se s vrlo malim brojem pacijenata da se smanji opasnost od širenja zaraze“, rekao je Cvitanović.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar najavila je "gospodarsku revitalizaciju i novu normalizaciju života".

Radnici ponovno u Belu krajinu

Prošlog tjedna uz intenzivnu komunikaciju s nacionalnom razinom te sa slovenskim Institutom za javno zdravstvo dogovoreno je da prekogranični radnici, dnevni migranti, mogu od danas odlaziti na posao u Belu krajinu i Dolenjsku u Sloveniju.

„To je od iznimne važnosti za egzistenciju dijela radnika iz Ozlja, Kamanja, Žakanja, Ribnika, Bosiljeva, pa i Karlovca, i taj smo dio uspješno riješili“, rekla je Hajsan Dolinar.

Zbog gospodarske revitalizacije u domaćim tvrtkama, posebno u građevinarstvu, gdje ima dosta radne snage iz susjedne Bosne i Hercegovine, Stožer Karlovačke županije je zbog dobre epidemiološke situacije intenzivirao dogovore kao bi stanovnici s tog područja mogli doći raditi u Hrvatsku.

„To je važno da bi se završilo što više ugovorenih poslova i da bi ekonomske posljedice epidemije bile što manje“, rekla je Hajsan Dolinar.

Uz pohvalu što je karlovački Dom za umirovljenike uveo sedmodnevnu radnu izolaciju, Hajsan Dolinar je istaknula da bi se uz dobru zaštitu sustava socijalne skrbi znatno prije mogao normalizirati život kako bi se svi što prije vratili u svoj životni ritam. Najavila je u vezi s povratkom na posao dijela građana da će roditelji koji se ne mogu pobrinuti za svoju djecu moći računati za rad vrtića, s tim da su pripremljene higijenske i protuepidemijske mjere.

Kad je riječ o školama, kada odluku o nastavi donese Nacionalni stožer, sve će škole koje su imale jednosmjensku nastavu najvjerojatnije opet raditi u dvije smjene kako bi se školom istodobno kretao što manji broj učenika, rekla je Hajsan Dolinar. Također je rekla kako je opća ocjena da učenje na daljinu funkcionira dobro, da su učenici disciplinirani i da dobro obavljaju svoje zadaće.

Zamjenik načelnika karlovačke PU Romano Benković rekao je da je u protekla 24 sata bilo sedam pokušaja kretanja bez e-propusnice, što je ukupno 205 takvih prekršaja. Zbog ukidanja e-propusnica unutar Karlovačke županije, broj stalnih punktova prometnog nadzora smanjen je s deset na osam i oni su na cestama prema susjednim županijama, a ostale će prometnice pokrivati susjedne policijske uprave.

Od 12. ožujka, kad je u Hrvatskoj proglašena epidemija, do jučer karlovačka Policijska uprava evidentirala je 91 kazneno djelo.

Karlovačka županija osmi dan zaredom nema novooboljelih od covida 19, ostaje 28 oboljelih, od kojih se u dvije bolnice liječi petero bolesnika, jedan je pacijent umro, 12 je na kućnom liječenju, a deset ih je izliječeno.

 (Hina) xvhor yvkn

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.