Katalin Novak iz Orbanove stranke postala predsjednica Mađarske, prva žena koja je u mađarskoj povijesti izabrana na tu funkciju

10.03.2022. 15:48:00

Mađarski parlament izabrao je u četvrtak Katalin Novak iz vladajuće Orbanove stranke Fides za predsjednicu Mađarske, čime je postala prva žena koja je u mađarskoj povijesti izabrana na tu dužnost. 

Novak je izabrana na mandat od pet godina. Ona će dužnost preuzeti od aktualnog predsjednika Janosa Adera, koji završava svoj drugi predsjednički mandat. Prema mađarskom Ustavu predsjednika biraju članovi parlamenta

Novak osvojila čak 137 glasova

Novak (44) do sada je bila na funkciji ministra bez portfelja zaduženog za obiteljska pitanja.

Osvojila je 137 glasova, na osnovu rezultata objavljenih na mrežnim stranicama parlamenta, dok je oporbeni kandidat Peter Rona dobio 51 glas.

 EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT
Osvrnula se na rusku invaziju na Ukrajinu

U govoru prije glasovanja, Novak je istaknula da će braniti Ustav. Rat koji je pokrenula Rusija nazvala je “neobranjivim i neobjašnjivim” i naglasila da je to sve uzburkalo, nazvavši napad “destruktivnim virusom” u vrijeme kada smo se “tek počeli oporavljati od epidemije”.

“U našoj susjednoj zemlji već 14 dana traje rat. Posjetila sam Zakarpatje prošli tjedan s četiri biskupa i poručila kako su Mađari koji tamo žive jednako važni kao Mađari u domovini i izbjeglice iz Ukrajine”, nastavila je.

O svom doživotnom savezu

Govorila je i o svom prvom doživotnom savezu, odnosno savezu sa suprugom kada mu je rekla “da” na njihovom vjenčanju. 

Zahvale Novak

Zahvalila je bivšem ministru vanjskih poslova Jánosu Martonyiju što ju je naučio “umijeću klasične diplomacije”. Zahvalila je i Zoltánu Balogu, bivšem ministru ljudskih potencijala koji ju je naučio da je čovjek najvažniji Božji resurs, te šefu premijerova ureda na prijateljstvu.

Zahvalila je i premijeru Viktoru Orbanu što joj je omogućio da bude “dio procesa izgradnje nacije”.

Novak: ‘Neću skinuti križ s vrata, već ću ga pritisnuti na srce’

Novak je istaknula kako onaj tko bude izabran za predsjednika ima zadatak da u sljedećih pet godina svojim životom, radom, izgledom i djelima pokaže uistinu lijepo lice zemlje. 

“Spremna sam za ovaj zadatak”, poručila je i obećala da će iskoristiti talente koji su joj dani za one kojima je potreban mir i razumijevanje.

“Da bih to učinila, neću skinuti križ s vrata, već ću ga pritisnuti na srce“, istaknula je.

“Pripadam generaciji koja je spremna za neovisnost i nećemo dopustiti da se igra ruski rulet s našom zemljom. Već smo iskusili kako je živjeti pod ruskom okupacijom, ali ne želimo ni da nam se Zapad petlja u odluke”, dodala je.

Obećala da se nikad neće odreći kolijevke suvereniteta – obitelji

Zapitala se tko je Katalin Novak i odmah odgovorila: “Ona dolazi iz južnog mađarskog grada Segedina i bez naslijeđa djeda i bake ne bi bila ono što je sada.”

Kako je rekla, od majke i oca naučila je ono što su oni dobili od roditelja, a to su vrijednosti poput časti, poštenja i sposobnosti stajanja na obje noge. “Ojačali su te vještine s puno znanja”, dodala je.

“Uvijek možemo ići dalje i početi iznova, možemo graditi, možemo ojačati ono što je naše. Sve dok imamo slobodnu volju, ne možemo biti pokorni. Kolijevka suvereniteta je obitelj. Toga se nikada neću odreći“, istaknula je.

Govorila je i o predstojećim parlamentarnim izborima te je istaknuo da je 3. travnja odlučujući trenutak za sve, za sve Mađare.

“Neću raditi na uklanjanju postojećeg pravnog poretka, nego na njegovom očuvanju”, zaključila je Novak.

Tko je Katalin Novak?

Novák je studirala ekonomiju i pravo, a školovala se i u Parizu. Novak je 2001. godine započela karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova, a 2012. postala je čelnica kabineta ministra ljudskih resursa. Godine 2014. postala je državna tajnica za obitelj i mlade u Ministarstvu ljudskih kapaciteta, a ministrica bez portfelja za obitelj postala je u listopadu 2020. godine.

Katalin Novak ima troje djece, 2019. postala je vitez francuske Legije časti, te je odlikovana Redom za zasluge Republike Poljske.

Katalin Novak je još kao državna tajnica donijela značajne rezultate za stanje obitelji u Mađarskoj. Zbog različitih čimbenika te politike u Mađarskoj je sklopljeno 9% više brakova samo u 2014., dok je taj broj bio bio pao od 2002. do 2010. za 23% upravo zbog izostanka kvalitetne obiteljske politike.

Novak sudjelovala na međunarodnoj konferenciji koju je organizirala U ime obitelji

Udruga U ime obitelji je 2015. u suradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim udrugama civilnog društva organizirala međunarodnu konferenciju “Obitelj – ključ demografskog i ekonomskog oporavka”, koja se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske održala u Zagrebu.

“Brak je tek prvi korak prema rađanju – važne su vrijednosti koje moramo braniti i promicati kao vlada”, poručila je tom prilikom Katalin Novak, kao jedna od sudionica konferencije.

Na toj konferenciji sudjelovala i je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji koja je istaknula kako se brak i obitelj sustavno ne jača iako je jasno da su ključ demografskog i gospodarskom oporavka.

 
 
novak
U ime obitelji, odnosno predstavnici UiO 2016. godine su također sudjelovali na raspravi o obiteljskoj politici u mađarskom parlamentu, koje se odvilo uz podršku, tada već, ministrice Novak. Član Upravnog odbora U ime obitelji Krešimir Planinić također je sudjelovao na konferenciji o obitelji u Madridu gdje je jedna od sudionica bila ministrica Novak. 
Neotuđivo pravo nerođene djece na život

Ona je 2019. godine komentirala i neotuđivo pravo nerođene djece na život:

“Pokret za pobačaj tvrdi da se radi o izboru, ali to nije izbor. Pobačaj se ne odnosi na slobodu. Ne radi se o slobodi žena. Ako već imate dijete u sebi, onda ono što tada radite nije izbor. To nije trenutak za izbor. Izbor se događa prije”, rekla je Novak.

Iako je pobačaj u Mađarskoj zakonit pod određenim uvjetima, “broj pobačaja u Mađarskoj smanjio se za 30 posto tijekom posljednjih godina i najniži je ikad. Najvažniji alat koji nam stoji na raspolaganju je obrazovanje”.

“Broj brakova se povećao za gotovo 50 posto u posljednjih osam godina, a naš natalitet veći je za 21 posto. Svi pokazatelji pokazuju znakove pozitivnog trenda“, zaključila je.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Ivana Josipović/Foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.