Kći lokalnog HDZ-ovca i zastupnica u Saboru godinama nekažnjeno kršila zakon?

03.03.2020. 09:28:00

Dragica Vranješ, mlada HDZ-ovka i donedavna zastupnica u Hrvatskom saboru godinama je nekažnjeno kršila zakon. Paralelno je bila saborska zastupnica i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora komunalne firme, što Zakon o sprečavanju interesa izričito zabranjuje. 

Dragica je je inače kći Joska Roščića, dugogodišnjeg HDZ-ovog načelnika Baške Vode, kojem je nedavno otkrivena skrivena kuća na jugu Dalmacije koju nije upisao u imovinsku karticu.

Roščić vlada Baškom Vodom već 27 godina, još od 1993., a tijekom vladavine redovito su ga zasipale optužbe da je uhljebljivao članove svoje obitelji ili im dodjeljivao lukrativne poslove.

Tada na scenu stupa njegova kći Dragica. Ona je u Sabor ušla u listopadu 2016. kao zamjena bivšem ministru Kujundžiću. Tamo je sjedila i primala zastupničku plaću sve do početka veljače 2020., kad se smijenjeni ministar odlučio vratiti na zastupničku dužnost.

Međutim, Dragica je tijekom cijelog tog perioda također bila ( i još jest) zamjenica predsjednika Nadzornog odbora komunalne tvrtke Gradina Baška Voda d.o.o.

U čemu je problem? 

Prvo, Gradina Baška Voda je u vlasništvu Općine Baška Voda, kojom desetljećima vlada njen otac. Samim time je njena funkcija sporna.

Drugo, Dragica Vranješ je paralelno vršila dužnost saborske zastupnice i bila članica odbora te tvrtke, čime je izravno kršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

U članku 14. tog zakona jasno se navodi kako dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava.

Dragica je upisala svoje članstvo u Nadzornom odboru u staroj imovinskoj kartici iz 2016., u kojoj je navela da je na tu funkciju imenovana u studenom 2015.

Međutim, iako u sudskom registru i danas jasno piše da je još uvijek zamjenica predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, ona to nije navodila u nijednoj imovinskoj kartici nakon 2016.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa izvijestilo da je protiv Dragice otvorilo predmet u kojemu će ispitati sve okolnosti te će odlučivati ima li elemenata za pokretanje postupka,

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: dd/Denis Mahmutović/Foto: Patrik Maček/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.