Kina poslala ozbiljno upozorenje skupini G7

13.06.2021. 13:33:00

KINA je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.

"Dani kada je globalne odluke diktirala mala skupina zemalja davno su prošli", rekao je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Londonu.

"Uvijek vjerujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svjetska pitanja trebala rješavati uz savjetovanje sa svim državama."

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine, kojim je okončan hladni rat.

G7, čiji se čelnici sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, traži koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsjednika Xija Jinpinga nakon spektakularnog gospodarskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.

Čelnici skupine - Sjedinjene Države, Kanada, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Japan - žele iskoristiti svoje okupljanje u engleskom priobalnom ljetovalištu Carbis Bayu kako bi svijetu pokazali da najbogatije demokracije mogu ponuditi alternativu rastućem utjecaju Kine.

Kanadski premijer Justin Trudeau vodio je u subotu raspravu G7 o Kini i pozvao čelnike da usvoje jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina, rekao je izvor.

G7 planira ponuditi zemljama u razvoju infrastrukturnu shemu koja bi mogla parirati Xijevoj inicijativi Pojas i put, vrijednoj više milijardi dolara.

Izvor: index.hr

Izvorni autor: Hina/ Foto: EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.