Klasić predlaže: Vratimo ‘naše Srbe’ i popravimo demografiju u Hrvatskoj

27.06.2018. 09:51:21

Hrvatski povjesničar smatra da se dijaspora neće masovno vraćati pa se može naseliti Srbe koji su otišli bilo pod pritiskom bilo dobrovoljno. Pitanje demografije vrlo je aktualno posljednjih mjeseci u Hrvatskoj, a povjesničar Hrvoje Klasić kaže da postoji mjera o kojoj nitko ne razmišlja, a to je – vratiti “hrvatske Srbe” koji su tu državu napustili. Klasić je uvjeren da se hrvatska dijaspora neće masovno vraćati u Hrvatsku pa bi, kaže, umjesto njih tu zemlju mogli naseliti nekim drugim narodima, Bugarima ili Rumunjima, protiv kojih, dodao je, nema ništa. To, medutim, nije mjera na koju on misli, već prije svega misli, kaže, na “naše Srbe”, koji su Hrvatsku 1990. napustili bilo pod pritiskom bilo dobrovoljno. “Naravno, među njima sigurno ima onih koji se iz različitih razloga ne bi htjeli vratiti. Jedni zato što su se već snašli negdje drugdje, a drugi jer znaju da bi njihovo ponašanje tijekom rata zahtijevalo određene postupke hrvatskih pravosudnih organa. Svi ostali, koji vjerujem čine većinu, trebali su već odavno postati predmet interesa političkih elita kada god su na dnevni red dolazile teme popravljanja demografske slike”, smatra Klasić. U komentaru objavljenom na portalu Net.hr, Kasić kaže da unatoč svemu što se događalo, “Hrvatska je stoljećima domovina [hrvatskim] Srbima isto koliko i Hrvatima” Njihovi su preci, podsjeća, na različite načine unaprijeđivali hrvatsko gospodarstvo, kulturu, školstvo i sport. “Nisu ti odnosi uvijek bili dobrosusjedski, o čemu ponajprije svjedoče godine Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Međutim, nije naodmet dodati da dobrosusjedski odnosi nisu uvijek vladali niti među samim Hrvatima. Ali tragične događaje ne možemo izbrisati iz prošlosti, niti ih smijemo negirati. Naprotiv, treba ih racionalno sagledati, izvući pouke i nastojati ih ne ponoviti”, naveo je Klasić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.