Knjiga i film “Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu”…

25.02.2018. 19:07:19

U knjizi su, rekao je Dinko Radić, sudionik Domovinskog rata, zabilježeni događaji i sudionici od ustrojavanja postrojbi obrane tadašnje općine Korčula, uspješne obrane Korčule i poluotoka Pelješca, do okončanja ratnog puta Mornaričkog odreda–Korčula... Knjiga i dokumentarni film Željka Seretineka “Ratni put korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu”, predstavljeni su u subotu u Centru za kulturu Korčula. Seretinek, nekadašnji zapovjednik Pokretne obalne Topničke baterije, a sada umirovljeni pukovnik HRM-a, obiljem je grafičkih priloga, posebno kolor fotografija ratnih događaja, prostora i sudionika, ostavio dokument jednog vremena i svjedočanstvo o ulozi jednog naraštaja u obrani Korčule i stvaranju Republike Hrvatske, kazao je recenzent monografije, umirovljeni kapetan bojnog broda Tomislav Katić.  U knjizi su, rekao je Dinko Radić, sudionik Domovinskog rata, zabilježeni događaji i sudionici od ustrojavanja postrojbi obrane tadašnje općine Korčula, uspješne obrane Korčule i poluotoka Pelješca, do okončanja ratnog puta Mornaričkog odreda–Korčula. Pripadnici postrojbi tadašnje općine Korčula, koja je u sastavu imala otok Korčulu i zapadni dio poluotoka Pelješca, su tijekom ratne, 1991. godine, osvojili tri vojarne JNA na otoku, naoružali su svoje i dio postrojbi u susjedstvu, obranili područje općine Korčula i razbili posljednju pomorsku blokadu Jadrana. Korčulanske su postrojbe zajedno sa pelješkim i drugim postrojbama HRM zaustavile prodor jugoslavenske vojske prema Stonu, u sklopu oslobodilačkih operacija na Južnom bojištu polovinom 1992. U potpunosti su deblokirale kopnene komunikacije koje preko Pelješca vode na Jadransku magistralu nakon čega su zajedno sa Prvom i Četvrtom Gardijskom brigadom sudjelovale u oslobađanju dubrovačkog primorja. MORH je, podsjetio je Radić, krajem 1992. na Korčuli ustrojio tri postrojbe: Mješoviti odred mornaričkog pješaštva (MOMP) Korčula, Domobransku bojnu (DB) Korčula i Obalnu topničku bitnicu(OTB) Ražnjić. Od 1993. do 1995. one su osiguravale šire područje Dubrovačko- neretvanske županije koje su postrojbe HV na Južnom bojištu oslobodile tijekom 1992. Za predstavljanja knjige, posjetitelji su mogli pratili projekciju dokumentarnog filma o ratnom putu korčulanskih postrojbi u Domovinskom ratu, a program je domoljubnim pjesmama obogatila mješovita pjevačka klapa HGD Svete Cecilije iz Korčule.H

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.