KNJIGA O ZLOČINU ZA KOJI SU ZLIKOVCI „NAGRAĐENI“

24.01.2015. 15:28:56

Trebao je to biti sasvim obični petak u šatoru u kojemu se već približavamo 100. danu prosvjeda (tko bi to na početku očekivao?), ali nije bio. Bio je to veoma poseban dan. Razlog leži u jednom samozatajnom čovjeku, hrvatskom branitelju koji se danas bavi istraživanjem srpskih zločina za vrijeme njihove agresije na Hrvatsku. Ime mu je Vlado Radošić. Njegova knjiga „Pakao srpskog logora Stara Garadiška“ predstavljena je upravo na taj petak, 23. siječnja 2015. godine u sada već institucionaliziranom braniteljskom šatoru u Savskoj 66. Autor je sam za sebe rekao da je samo urednik te knjige, a da su autori srpski zlikovci koji su ju pisali radeći zločine i bilježeći ih u neke knjige vjerujući da nikada ne će izgubiti rat. Rat su izgubili i knjige i dokumenti su pali u naše ruke nakon „Bljeska“. Ali izgubili smo „mir“ u kojemu su oni pobijedili, pa brojni ubojice, zlostavljači ili „komandiri“ odgovorni za jedne i druge slobodno šeću Srbijom, Bosnom, pa čak i Hrvatskom. Neki su za svoja zlodjela dobili još i mirovinu koju pojedini primaju u Srbiji, a neki su ni više ni manje nego hrvatski policajci, dok je jedan neko vrijeme bio čak sudac u Hrvatskoj, a i danas radi u pravosuđu. Knjiga sadrži kronologiju dovođenja robijaša ne samo u logor Stara Gradiška i o postupanju s njima na tom strašnom mjestu, nego i mnoge podatke o drugim srpskim logorima, među kojima je i Manjača. O svakom zatočenom čovjeku autor je ispričao cijelu priču koja mu je bila dostupna, ponekad s obiljem groznih detalja kao što su silovanja, vađenja zubi, rezanje prstiju ili ušiju, urezivanje nožem slova „U“ na čelo, gašenja opušaka na koži i dr. Također su navedeni mnogi zločinci, istražitelji, stražari, „milicajci“ i mnogi drugi, neki čak i s fotografijama. Mnogi od njih nisu nikada privedeni pravdi, ili su potpali pod „aboliciju“, ili su suđeni i osuđeni simbolično za najokrutnija nedjela. U knjigu je utkana nevjerojatna ustrajnost autora u proučavanju goleme količine zarobljenih dokumenata, kao i prikupljanje svjedočanstava. Zadivljuje preciznost u iznošenju podataka i količina citiranih ili skeniranih dokumenata. Zasluženu pohvalu autoru nazočni su izrazili jakim aplauzom čak i tijekom njegovog izlaganja, a osobito po njegovom završetku. Branitelje prosvjednike u šatoru posjetio je predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva i predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta prof. dr. Zvonimir Šeparović. Za glazbeni dio pobrinule su se naše vjerne prijateljice iz Pozadinske fronte (uz nekoliko muških glasova) koji su otpjevali najprije državnu himnu, zatim pjesme „Krist na žalu“, „Bože, čuvaj Hrvatsku“ i na poslijetku „Jedna je Hrvatska“.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.