Knjižice vozila idu u povijest, zamjenjuje ih prometna dozvola

24.05.2013. 21:50:08

Prođe li Vladin zakonski prijedlog u Saboru, prometnom dozvolom dokazivat će se i vlasništvo nad vozilom

Već za nekoliko mjeseci knjižice vozila odlaze u povijest. Ako Sabor prihvati izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je u petak Vlada poslala u saborsku proceduru, taj dokument bit će povučen iz upotrebe, a njegovu svrhu i ulogu preuzet će prometna dozvola. Knjižica vozila dokument je kojim se dokazuje vlasništvo vozila, kao i njegove tehničke i druge karakteristike. Ipak, u budućnosti, kako je objasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, i vlasništvo i tehničke karakteristike dokazivat će se samo prometnom dozvolom. – Želja nam je racionalizirati birokratsku proceduru i smanjiti troškove za građane – poručio je Ostojić. Inače, temeljem izmijenjenog zakona vozačke dozvole izdavat će se najviše na 10 godina, no moći će se produljivati bez liječničkog pregleda. Uskoro će biti uvedene i jedinstvene europske vozačke dozvole, no njihov puna implementacija ne očekuje se do 2033. godine kada bi ih svi građani Europske unije trebali imati. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.