Kod kapele Sv. Antuna Opata u Bučju: Komemoracija u spomen na žrtve i zatočene logora Bučje

16.01.2014. 19:14:15

Kod-kapele-Sv.-Antuna-Opata-u-Bucju-Komemoracija-u-spomen-na-zrtve-i-zatocene-logora-Bucje-VIDEO_article

Kod kapele Sv. Antuna Opata u Bučju održana je komemoracija žrtvama logora Bučje, 22. godine nakon posljednje razmjene zatočenih logoraša iz Bučja 16.01.1992. na pakračkoj Gavrinici. Komemoraciju žrtvama logora Bučje je organizirala Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grad Pakrac.

Logor Bučje je bio prvi koncentracijski logor u Domovinskom ratu osnovan 17.08.1991., a zatvoren je kad je oslobođena cesta Pakrac - Požega i održana posljednja razmjena zatočenika logora 16.01.1992. na Gavrinici kod Pakraca.

Komemoracija žrtvama logora Bučje se održava redovito svake godine nakon VRA Bljesak 1995. godine, a na mjestu logora je uređeno spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena Sv. Antunu Opatu.

Nakon molitve za žrtve logora koju je predvodio pakrački župnik Matija Juraković okupljene su pozdravili gradonačelnik Pakraca Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Vlado Marić. Gradonačelnik Pakraca Davor Huška podsjetio je okupljene na značenje Pakraca kao mjesta posebnog pijeteta za događaje vezane uz Domovinski rat. “Treba podsjetiti one koji ne znaju za događaje iz Domovinskog rata, da je u Pakracu 01.03.1991. počela oružana pobuna protiv RH, da je kroz logor Bučje prošlo 300 ljudi i da je u njemu bio zatočen dr. Ivan Šreter otet 18.08.1991. na barikadi te da je 22 još uvijek nestalo.”, rekao je Huška.

Župan Alojz Tomašević je izjavio da komemoracija vraća: ”u vrijeme časti, ponosa i slave.”

Tom prigodom petero maratonaca Duško Štrbac, Miroslav Tessari, Pavo Tutenov, Goran Draksler i Darko Dolovski je na jedinstven način obilježilo ovu komemoraciju trkom od Pakraca do Bučja. (Antun Ciglenečki)

VIDEO

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.