Kod sanacije mosta postoji veliki problem: ‘Ovo će potrajati, ali nismo htjeli da se ponovi Genova‘

29.09.2021. 18:22:00

U Ministarstvu navode da nije došlo do ulegnuća, a nešto poslije 17 sati promet je dijelom uspostavljen. 

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je u srijedu nešto poslije 17 sati da je, nakon višesatne totalne blokade, pušten promet na dionici autoceste A2 od čvora Jankomir do čvora Zaprešić, ali da se zasad odvija dvosmjerno zapadnim kolnikom. Ova vijest stiže nakon ranije obavijesti da se zbog tehničkih problema zatvara promet na istoj dionici u smjeru Macelja te da je obilazni pravac Ljubljanska avenija-Ulica Velimira Škorpika-Aleja Bologne.

Promet je, inače, pušten sat ranije prije najavljenog zahvaljujući velikim naporima djelatnika Autoceste Zagreb-Macelj i EGIS-a.

Kao što smo javili, zbog prometne blokade nastale su ogromne gužve. Hrvatski autoklub javio je u jednom trenutku da je promet zatvoren zbog konstrukcijskih problema na mostu Sava te da se formirala kolona u pokretu na zagrebačkoj obilaznici (A3) od Buzina prema Jankomiru, a duga je oko 12 km.

image
Oštećenja na mostu Sava
 Snimio čitatelj
image
Oštećenja na mostu Sava
 Snimio čitatelj
image
Oštećenja na mostu Sava
 Snimio čitatelj

Odmah su alarmirane nadležne službe te je utvrđeno da je na jednom betonskom upornjaku došlo do puknuća jednog čeličnog ležaja na kojem leži čelična konstrukcija mosta. Kako ne bi došlo do većih oštećenja, a u konačnici i urušavanja mosta, odmah je odlučeno da se most zatvori za promet.

Prema dostupnim informacijama, promet preko mosta Sava bit će obustavljen do 18 sati, nakon čega će se uspostaviti privremena regulacija prometa te će se jednom stranom mosta promet odvijati dvosmjerno.

Naši nam sugovornici tvrde kako nije neobičajno da dođe do trošenja ovih čeličnih ležajeva, ali da je vrlo važno da se to na vrijeme uoči, što se u ovom slučaju i dogodilo.

- Brzom reakcijom spriječili smo puno veću moguću štetu i pokazali da naš sustav nadzora jako dobro funkcionira u konačnici. Nismo smjeli dopustiti da se kod nas dogodi Genova - rekao je naš sugovornik aludirajući na nesreću koja se dogodila u kolovozu 2018. kada se u talijanskom gradu srušio vijadukt na autocesti.

image
Oštećenja na mostu Sava
 Snimio čitatelj
image
Oštećenja na mostu Sava
 Snimio čitatelj
image
Oštećenja na mostu Sava
 Snimio čitatelj

Zasad nije poznato kada bi oštećenje mosta moglo biti sanirano. Predstavnici AZM-a već su danas kontaktirali proizvođača ležajeva koji bi ga u najkraćem mogućem roku trebao izraditi. Kada ležaj budu isporučen specijalnom dizalicom će biti podignuta konstrukcija mosta kako bi se on ugradili.

Problem je u cijeloj priči da se takav ležaj ne može nabaviti iz nekog skladišta, već se radi po narudžbi, a to bi moglo trajati poprilično dugo.

image
Gužva u Zagrebu
 Google Maps

Ministarstvo: Nema nikakvog ulegnuća, ponovna uspostava prometa u 18 sati

Iz Ministarstva prometa su se u poslijepodnevnim satima oglasili priopćenjem koje u nastavku donosimo u cijelosti.

- Nastavno na velike kolone koje su se stvorile zbog obustave prometa na dionici autoceste A2 od čvora Jankomir do čvora Zaprešić, u smjeru Macelja ovim putem obavještavamo kako je do navedenog došlo nakon što su ophodne službe Autoceste Zagreb-Macelj u jutarnjim satima prilikom redovne ophodnje autoceste uočili pojačane vibracije na mjestu prijelazne naprave čeličnog dijela mosta preko rijeke Save smjer Krapina upornjak Zagreb.

Pregledom je utvrđeno da je došlo do oštećenja jednog oslonca (ležaja) konstrukcije na upornjak.

Ovim putem također napominjemo kako prema informacijama od službi Autoceste Zagreb-Macelj nije uočen nastanak štete na mostu te nije došlo do ulegnuća mosta. Međutim, zbog sprječavanja nastanka oštećenja kao i sigurnosti odvijanja prometa dionica autoceste Jankomir - Zaprešić je privremeno zatvorena za promet. Tijekom dana dionica će biti otvorena za promet koji će se odvijati u skladu s privremenom regulacijom prometa dvosmjerno suprotnim zapadnim kolnikom. Očekuje se uspostava dvosmjernog prometa zapadnim kolničkim trakom oko 18 sati.

Isključenje vozila iz smjera istoka prema zapadu (za cilj autocesta A2) vrši se na čvoru Jankomir, a obilazan pravac je Zagrebačka avenija - Škorpikova ulica - Aleja Bolonje.

U cilju adekvatnog vođenja prometa zagrebačkom obilaznicom i sprečavanju nastanka iznimno velikih kolona vozila, molimo sve korisnike kojima je za cilj Grad Zagreb da ne koriste čvor Jankomir kao izlaz s autoceste, već da koriste druge čvorove (čvor Lučko, čvor Buzin, čvor Ivanja Reka).

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Jutarnji.hr/Foto: čitatelj, Hak, Google

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.