KOD SPOMEN KRIŽA Predsjednica će se pokloniti žrtvama Domovinskog rata

17.11.2018. 09:56:36

LOVAS U 18 SATI Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović odazvala se pozivu Općine Lovas da svojim dolaskom oda počast žrtvama Domovinskog rata iz Lovasa i Opatovca. "U 18 sati, paljenjem svijeća kod Spomen križa žrtvama Domovinskog rata u centru Lovasa, predsjednica će održati počast žrtvama . Pozivamo da se odazovete na ovaj iznimno važan događaj i da svojim odazivom svi skupa pokažemo zajedništvo i snagu odavanjem počasti žrtvama Domovinskog rata", navodi se na web stranicama Općine Lovas. Podsjećamo, mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine. Na oltar domovine iz općine Lovas 87 je građana položilo svoje živote od toga ih je 85 iz Lovasa a dvoje iz Opatovca. Još 3 osobe vode se kao nestale - 2 iz Lovasa i jedna iz Opatovca. Posebno tragična je činjenica da je iz mjesta Lovasa ubijeno ili poginulo 5,5% Hrvata, koji su živjeli 1991. godine u selu. Teško je u nekoliko riječi opisati sav užas i strahote, koje su doživjeli Hrvati i nesrbi u Lovasu i Opatovcu, posebice u Lovasu. Svirepa ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…, samo su dio svakodnevnih strahota. Devastirana i oskvrnavljena crkva u Opatovcu. Poniženja i mučenja mještana Lovasa i Opatovca, logori… spaljena i devastirana crkva Sv. Mihaela u Lovasu, stara oko 250 godina, počupani križevi i raspela po selu i oko njega, ubojstva u kapelici sv. Florijana na groblju, užasna ubojstva mladih ljudi, ubojstvo 11 žena, djece, staraca, okrutna ubojstva po kućama, na ulicama, garažama i podrumima… Masovna grobnica u Lovasu… To je krvava istina Lovasa.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.