Kod Tenje otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Domovinskog rata

25.09.2015. 17:03:33

Spomen-obilježje žrtvama iz Domovinskog rata čiji su posmrtni ostatci ekshumirani iz masovne grobnice i više pojedinačnih grobova, otkriveno je danas na Betinom dvoru kod osječkog prigradskog naselja Tenja. Spomen obilježje podignuto je u znak sjećanja na 12 hrvatskih branitelja i civila, pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Sedam žrtava ekshumirano je 1998. godine iz masovne grobnice Betin dvor, a pet iz pojedinačnih grobova na području naselja Tenja i područja Betin dvor. Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić rekao je da je to 70. spomen obilježje mjesta masovnih grobnica, kojih je u Hrvatskoj do sada otkriveno 148 mjesta masovnih grobnica, što nije konačna brojka. U tome vidi sva bestijalnost agresije koja je izvršena na našu domovinu, agresore nisu zanimala pravila rata propisana Ženevskim konvencijama, rekao je. “Dvije su kategorije, o kojima često pričamo nakon rata, oprost i zaborav. Oprost je individualna kategorija i oprostiti mogu samo najsnažniji među nama, a zaborav je kategorija koju ne možemo, ne smijemo i nećemo napraviti. Nećemo nikada ovo zaboraviti”, poručio je ministar Matić. Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić podsjetio je kako je u etničkom čišćenju i velikosprskoj agresiji na osječkom području stradalo više od tisuću civila nesrpske nacionalnosti, upozorivši da se “danas ponovo suočavamo sa sve agresivnijim krivotvorenjem i neprihvaćanjem povijesne istine”. Vijence pred spomen obilježjem položili su članovi obitelji žrtava, izaslanstva Ureda predsjednice RH, Vlade RH, Osječko-baranjske županije i udruga ih Domovinskog rata.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.