Kolakušić: Ovršni zakon je genocidan i radi istu štetu kao stihijski požar

18.07.2017. 10:51:51

Donosi li novi Ovršni zakon olakšanje za 330 tisuća blokiranih građana ili samo kozmetičke promjene? U kojim je slučajevima prva nekretnina zaštićena od ovrhe? Pitanja su o kojima su razgovarali gosti u emisiji Otvoreno na HRT-u. U emisiji su gostovali: u Splitu – Dražen Bošnjaković – ministar pravosuđa (HDZ), u Osijeku – Miroslav Šimić – saborski zastupnik Mosta, Mislav Kolakušić – sudac Trgovačkog suda, Vinka Ilak – Financijska agencija (FINA), Sarajko Baksa – glavni tajnik stranke Blokirani Ovaj Ovršni zakon je genocidan i radi Hrvatskoj istu štetu kao i stihijski požar, rekao je sudac Mislav Kolakušić. Istaknuo je kako u Hrvatskoj jako mali broj ljudi ima plaću od 5 600 kuna, dok pola milijuna umirovljenika ima mirovinu ispod 1 500. Tako jedan račun znači da dva mjeseca ne možete platiti ništa. Stoga su blokade i generator iseljavanja, kazao je. Miroslav Šimić pojasnio je što će se događati sa zaštitom prve nekretnine. Ovim izmjenama zakona, njezini vlasnici neće biti zaštićeni, rekao je. Ukoliko dođe do deložacije, godinu i pol dana država im plaća najam da ljudima ipak omogući da kroz to vrijeme stanu na noge. Istaknuo je da u Hrvatskoj treba mijenjati cijelo ovršno pravo jer sustav kakav jest- ne funkcionira. Komentirao je i kako nije normalno da za počinjenje kaznenih djela nakon proteka određenog vremena ne morate odgovarati, a za dugove, i kada ih ne možete platiti, odgovarate do kraja života. Smatra da su izmjene Ovršnog zakona dobre, ali da nisu dovoljne. Sarajko Baksa osjetio je Ovršni zakon na vlastitoj koži. Prepričao je svoj slučaj- radilo se o bežićnom internet prometu jednog teleoperatera. Netko od susjeda se zakačio za internet zbog uređaja koji je bio neispravan. Ja to nisam želio platiti jer nisam potrošio, kazao je. Slučaj je završio na sudu, a od početnih 2 tisuće kuna, koliko su od njega potraživali, na kraju je platio 35 tisuća. Istaknuo je kako je o blokadi saznao tek u trenutku kada nije mogao doći do svog novca. Fina me jednostavno blokirala, mada ja o tome nisam imao nikakvu informaciju. Vinka Ilak kazala je kako Fina samo izvršava posao koji joj zakon nalaže. Nužno je da je Fina neutralna i da ne uzima stranu niti ovrhovoditelja niti ovršenika. Kada je riječ o izmjenama zakona, jednom od najbitnijih smatra onu kojom će se produljiti vrijeme provedbe ovrhe. Tako će Fina, kada stigne osnova za plaćanje, prvo plijeniti sredstva, a tek protekom 60 dana ta sredstva prenijeti na račun ovrhovoditelja. U tih 60 dana ovršenik ima mogućnost da pred sudom traži pravnu zaštitu, ukoliko smatra da ovrhu ne treba provesti ili je treba odgoditi. Otkrila je da se najveći broj ovrha odnosi se na teleoperatere.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.