Kolakušić: Ovršni zakon odmah staviti izvan snage!

04.07.2017. 11:50:31

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislav Kolakušić, ovrhe  smatra velikom pljačkom naroda, pa ističe da je u tri godine dug građana, po Fini, od 24 skočio na 41 milijardu kuna.
Kada zarađujete ogroman novac na ovrhama, raspolažete sredstvima kojima možete nagovoriti stručnjake da u javnost puštaju dimne zavjese, a sve radi održanja postojećeg stanja i povećanja svoga bogatstva na štetu ostalih građana. Naravno da se dugovi moraju plaćati, ali upravo ovakvim Ovršnim zakonom velik broj građana u tome je onemogućen. Većina ih nije ni znala da se protiv njih vodi ovršni postupak dok nisu pokušali podići plaću ili mirovinu. Troškovi postupka uobičajeno prelaze nekoliko puta iznos duga te dovode do blokade svih računa građana koji ne mogu više platiti ni dospjele ni buduće dugove. Imamo 330.000 građana isključenih iz gospodarskog života.
Sudac Kolakušić rekao je da gospodarska situacija nije vezana za status blokiranih građana jer su blokade pitanje Ovršnog zakona koji je i uveo taj pojam iako europske države ne poznaju takvu praksu. Odredbe zakona omogućile su da Fina blokira račune građana.
– Meni je danas bila gospođa čija je nekretnina ovršena za 9500 kuna duga. Svaki se dan takve situacije događaju! Fina je objavila da je od 2011. do danas izvršeno 7,8 milijuna ovrha, na pravnim osobama je ovršeno 150 milijardi, a na građanima 30 milijardi kuna, piše vecernji.
Glavni argument za uvođenje javnih bilježnika i Fine bilo je snižavanje troškova za ovršenike. Kakva neistina. Uvijek je briga za građane na prvom mjestu i onda u sedam godina od 30.000 imamo 330.000 blokiranih. Godinama se zalažem za uvođenje e-ovrha pod okriljem sudova čime bi se znatno smanjili troškovi postupka po uzoru na Austriju i Sloveniju.
Da bismo spriječili novonastale blokirane, moramo uvesti odredbu da svaka stranka snosi svoj trošak jer dvije trećine svake ovrhe predstavljaju troškovi postupka. To je način na koji se izvlači novac iz državnih i lokalnih tvrtki. Ako stavimo da svaka stranka snosi svoj trošak, garantiram da će u budućnosti biti 50 posto manje blokiranih – rekao je Kolakušić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.