KOLINDA Bijeg! Predsjednici se suočavaju s katastrofom: U njenom timu žestoko! Plenković bijesno

07.09.2019. 14:30:00

Iako je kroz Hrvatski tjednik i kroz nekoliko svojih nedavnih javnih istupa jasno poručila da će se natjecati u borbi za još jedan mandat, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još se nije kandidirala.

No, dobro upućeni u predsjedničku kampanju svjedoče kako je riječ o taktiziranju, naime da predsjednica namjerava ući u predizbornu kampanju što je prije moguće, ostavljajući Zoranu Milanoviću i Miroslavu Skori prostora da ispucaju i oslabe.

Predsjednikov tim uvjeren je da bi ona trebala krenuti u kampanju krajem rujna, ali tada bi to trebalo oštro učiniti, jer svaki prethodni sukob s suprotstavljenim kandidatima tuče joj glavu. Dok predsjednica čeka svoje vrijeme da obavi svoj posao, tim koji vodi Ivan Anušić već je formiran, pa bi najteži dio posla trebao obaviti zajedno s HDZ-om, pripremajući teren za službenu predsjedničku nominaciju.

Do tada igrala je državničku igru, ignorirajući pozive i mito. Međutim, ova strategija nije pretjerano simpatična premijeru Andreju Plenkoviću, koji smatra da je predsjednik već morao kandidirati i rješavati protukandidatske kandidate, a nije pretjerano simpatičan ni njemu ni timu koji je formirao. Premijerka smatra da predsjednica troši i troši dragocjeno vrijeme, kojega ima sve manje i manje dostupnog, umjesto toga, trebala je krenuti u ozbiljnu i opsežnu kampanju, između ostalog, da krene u obilazak ogranaka HDZ-a širom zemlje, što ju je na kraju i osvojilo a ovisi.

Predsjednički savjetnici, međutim, vjeruju da je najbolje započeti kampanju kad se završi službeni datum i datum izbora, a za sada bi stvari mogle ići 22. prosinca.

Ono na što su se njezini suradnici najviše pripremili jesu sukobi i odgovori na škakljiva pitanja, jer tvrde da je njena najslabija veza i da definitivno mora raditi na tome. Zoran Milanović u tom je pogledu izuzetno opasan igrač, zbog čega predsjednik mora ostati miran, smiren i ne smije ju pustiti iz takta, što kod bivšeg premijera nije nemoguće.

Milanović je već počeo kritizirati predsjednika, on isključivo vodi kampanju protiv Grabar-Kitarović, dok predsjednica ima nezahvalnu ulogu u tom pitanju, naime, ona mora balansirati između njega i Skore, što je također izuzetno složeno, ali u njenom timu je uloga Planira prepustiti ratnika HDZ-u, koji bi trebao reagirati na napade i Skorea i bivšeg premijera, što ne zvuči kao dobitna kombinacija, ali nemaju drugog izbora. dio taktike je i u tome što sama Grabar-Kitarović povremeno kritizira vladu i ministre, pokušavajući odvojiti svoju kampanju od vladajućeg karavana.

Teška, neizvjesna bitka i čekanje kao taktika. Predsjednicima sigurno nije lako, zbog čega pokušava po svaku cijenu izbjeći kampanju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac, Foto:Nikša Stipaničev/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.