Kolinda Grabar-Kitarović očekuje oslobađajuću presudu za hrvatske uznike u Haagu

21.11.2017. 18:46:56

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje da će skora drugostupanjska presuda pred Haaškim sudom u predmetu u kojemu je među optuženima i general Slobodan Praljak rezultirati njihovim oslobađanjem, piše Večernji list BiH. Hrvatska predsjednica napisala je to u brzojavu potpore uoči predstavljanja knjige “General Praljak” koju su napisali Miroslav Međimorec i Josip Pečarić. Knjiga će biti večeras predstavljena u dvorani “Vijenac” na Kaptolu u Zagrebu. “Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju, piše Večernji list BiH. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Haaški sud izrekao je 2013. godine osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH zbog zločina nad Bošnjacima. Bivši predsjednik Vlade HZ Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Najvažniji dio prvostupanjske presude odnosi se na tzv. udruženi zločinački pothvat (UZP) na što je izdvojeno mišljenje napisao i francuski sudac koji je bio na čelu Sudskoga vijeća. Predstavnici hrvatske strane očekuju da se ukine UZP jer je zapravo riječ o lažnim navodima o kolektivnoj krivnji.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.