Kolinda Grabar Kitarović pismom obavijestila Karamarka da napušta HDZ

10.02.2015. 20:40:04

Kolinda je podnijela ostavku na članstvo u HDZ-a, u skladu s člankom 96. Ustava RH koji nalaže da predsjednica RH, za vrijeme mandata, treba biti izvanstranačka osoba.

Kolinda Grabar-Kitarović  primila je u utorak od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Branka Hrvatina Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske te je podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u. “To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske”, rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici. Istaknuo je pritom kako je to svojevrsna proslava završetka izbornog procesa koji je završio u skladu s najboljom izbornom praksom, te podsjetio da je Ustavni sud u ponedjeljak donio odluku kojom je utvrdio da je izborni postupak završio u skladu s Ustavom i zakonima. Izrazivši zadovoljstvo nakon primanja odluke, Grabar-Kitarović kazala je: “Ovaj dio je okončan i sada službeno krećemo dalje”. Novinare je zanimalo kako to da je osobno uručio odluku izabranoj predsjednici, na što je Hrvatin odgovorio da je začuđen tim pitanjem s obzirom da je i do sada izborni proces završavan u dogovoru s izabranim kandidatom. Podsjetio je da su i bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću rezultate izbora također predali u vili Prekrižje, a da su predsjedniku Ivi Josipoviću prije pet godina rezultati uručeni u izbornom stožeru. “Ovaj puta je to dogovoreno na ovaj način”, rekao je Hrvatin dodavši da su predsjednički izbori važan postupak, “možda najvažniji za Republiku Hrvatsku gledajući političku scenu”. “Znači da to treba obilježiti na dostojanstven način i ne vidim tu nikakvu priču”, ustvrdio je te naveo da će DIP izborne rezultate redovitom dostavom poslati i Vladi, Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu.kolinda, pismo Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero novinarima je na isto pitanje rekla kako ne vidi nikakav problem te da je odluka o osobnoj predaji rezultata u vili Prekrižje zajednički dogovorena. Bila je to zajednička želja, tu nema nikakvih problema i sve je u okvirima državničkog ponašanja, kazala je Jureško Kero dodavši da je vila Prekrižje službeni objekt koji je sada privremeni ured izabrane predsjednice Grabar-Kitarović. Grabar Kitarović je u utorak predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u. “Kao izabrana predsjednica RH, u skladu sa člankom 96. Ustava RH, izvješćujem vas da sam dana 10. veljače 2015. godine podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u”, stoji u pismu upućenom Leki. U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike. U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, “vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.