KOLINDA O OVOME NE SMIJE NI PISNUTI: Opasnost zbog koje bi mogla izgubiti izbore

05.10.2019. 15:00:00

Rečeno, učinjeno. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, suprotno predviđanjima dijela javnosti, nije odustala od objave kandidature. Učinila je to govorom u kojem je Hrvatima obećala nastaviti borbu za uspješnu zemlju, no baš tu nazire se jedna od prvih nedaća. Naime, u predsjedničinoj borbi za Pantovčak kao glavni podupiratelj stoji HDZ, kojim ravna premijer Andrej Plenković. Potpora HDZ-a dvosjekli je mač za šeficu države, s jedne strane bez stranačke infrastrukture, logistike, pa u konačnici i podrške teško da bi mogla računati na bilo kakav relevantan rezultat na izborima, s druge strane kao uteg u toj priči pojavljuje se upravo Plenković koji upravlja Vladom, koja uživa sve manje simpatija među biračima. Da bi se približila građanima Grabar-Kitarović u kampanji će morati progovarati o dnevno-političkim temama, otvarati pitanje neprovedbe reformi, doticati se pitanja demografije, zdravstva, ekonomije, a sva ta pitanja kritika su Vlade, samim time i HDZ-a koji stoji iza njezine kandidature. Upravo zato, predsjednica se u svojem uvodnom govoru nastojala distancirati od Vlade i Plenkovića pa se bazirala na samu sebe i svoj mandat referirajući se na ono što je ona napravila, a ne na ono što Plenkovićeva Vlada nije napravila. Ipak, pitanje je do kada će na taj način moći voditi kampanju? U uvodnom govoru u kojem je objavila svoju borbu za Pantovčak, predsjednica je primjerice, posve ignorirala jednu od najvrućih tema koja se tiče mirovinske reforme. Riječ je o referendumu kojim se stopirala reforma za što je potpisalo  više od 700 tisuća građana. Njezinom protukandidatu Milanoviću potporu su dale umirovljeničke stranke, a njoj su zbog Plenkovića ruke vezane. Ista je stvar i s korupcijom, kako pričati o borbi protiv korupcije, kada je Plenković pod upitnim okolnostima zbog prozivki za korupciju iz Vlade ispratio vojsku ministara, koji nikakve druge sankcije nisu snosili, štoviše, oni su saborski zastupnici stranke koja predsjednicu podupire na izborima. Predsjednica u svojem govoru jest govorila o važnosti obrazovanja, ali ni jednom riječju nije se dotakla famozne Škole za život, nije previše govorila niti o konkretnim vanjskopolitičkim temama poput primjerice ulaska u Schengen, nije progovorila ni o rasulu u zdravstvu, a kandidaturu je objavila uoči prosvjeda medicinskih sestara. Predsjednica ima sve manje prostora za prozivke i manevre, vidjelo se to iz njezinog govora koji nije bio ni nalik onom čuvenom inauguracijskom. Glavni i odgovorni za sužavanje predsjedničina prostora, svakako je Plenković, a da priča bude posve apsurdna i njemu o njezinim rezultatima ovisi politička budućnost.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Davor Pongračić/CRPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.