Komemoracija na Velikoj Duvjakuši za poginule pripadnike ‘Puma’

27.06.2016. 10:36:16

Na Velikoj Duvjakuši, na 1709 metara visokom vrhu Dinare, danas je održana komemoracija za 31 poginulog i jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade ‘Puma’. Pripadnici ‘Puma’ na Dinaru su došli uoči oslobodilačke vojne akcije Zima’94. te su sudjelovali u svim operacijama do Oluje i konačnog oslobođenja. U akcijama je život izgubio 31 pripadnik ove slavne brigade, a jedan se još uvijek vodi nestalim. Današnju komemoracija organizirale su veteranske udruge i postrojbe iz Varaždina, a sudjelovali su joj veterani ‘Puma’, roditelji, djeca i drugi članovi obitelji poginulih pripadnika varaždinske brigade, kao i pripadnici drugih postrojbi HV, te predstavnici susjednih gradova i općina, HGSS-a, planinarske udruge ‘Dinaridi’ i drugi. Više od 450 sudionika komemoracije okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda su ih do Velike Duvjakuše prevezla dva helikoptera HRZ, a brojni drugi su nadomak Velike Duvjakuše stigli terenskim vozilima i pješice. Komemoracija je održana kod spomenika otkrivenog 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamene vace sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Na 31 vaci uklesano je po jedno ime poginulog, a na 32. ime nestalog pripadnika ‘Pume’. Poslije minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata o 7. gardijskoj brigadi, njenom ratnom putu i operacijama na Dinari i njenom okruženju govorio je Robert Puja, predsjednik veteranske udruge te postrojbe. Prigodne govore održali su i general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ivan Vukić, zamjenik ministra hrvatskih branitelja i Anđelko Stričak, izaslanik Željka Reinera, predsjednika Hrvatskog sabora. Na spomenik poginulim ‘Pumama’ vijence su položili članovi obitelji poginulih zajedno s veteranima ‘Puma’, izaslanstva predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Vrlike i Knina, 4. gardijske brigade, dragovoljci iz Vodica i drugi. Svetu misu predvodio je velečasni Ivica Horvat, kapelan PU Varaždin uz asistenciju velečasnog Ozrena Bizeka, kapelana PU koprivničko-križevačke i velečasnog Marka Mede, vojnog kapelana MORH-a i GS OS RH koji je i propovijedao.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.