Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

05.05.2020. 15:14:00

Žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta komemorirat će se u subotu, 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije koronavurisa, neće biti središnje komemoracije u Bleiburgu.

U 10 sati na groblju u Unterloibachu održati će se molitva, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju, u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda.

Organizatori napominju, kako će sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV a iz Austrije).

U 11 sati održat će se molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštic.

U 12 sati i 15 minuta u Katedralnoj crkvi u Sarajevu služit će se sveta misa koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu.

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.