Komšić izazvao skandal: Gospođo Grabar-Kitarović, niste jamac, već službeno agresor na BiH

15.05.2018. 15:10:16

Predsjednik bosanskohercegovačke Demokratske fronte Željko Komšić sramotno je reagirao na istup predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Mostaru. Izjave Grabar-Kitarović doživio je kao ucjene “Nije iznenađujuće ovakvo ponašanje hrvatske predsjednice, koja u Bosni u i Hercegovinu dolazi svako malo prijetiti, ucjenjivati i određivati ono što su unutarnje stvari BiH. Ne treba nas Hrvatska podsjećati da je jedna od članica EU. Nikada nećemo pristati na to da glas svih građana BiH ne bude jednak, odnosno na to što podupirući Čovićeve nemoguće zahtjeve podržavate. To je uostalom u suprotnosti s onim što EU jeste. Neka uvažena predsjednica Grabar-Kitarović izbije iz glave uvjerenje da može ucjenjivati građane ove države, jer ovo nije 1993. godina”, rekao je Komšić za Vijesti.ba. “Želio bih poručiti gospođi Grabar-Kitarović da se i dalje nastavi miješati u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine. Neka samo nastave da se miješaju u unutarnja pitanja BiH. Neka ne obmanjuju i ne pretvaraju se da njihova podrška rasističkim prijedlozima izmjena Izbornog zakona s tim nema veze kao ni s opstrukcijom EU puta BiH. Nadam se da će njihovo uvjetovanje skrenuti pažnju mnogo većih geopolitičkih faktora od Hrvatske, koja se srozala na najniže grane još od onog doba kada je bila marionetska država Trećeg Reicha”, kazao je Komšić. Dodao je kako želi podsjetiti predsjednicu Hrvatske da Hrvatska nije nikakav jamac Daytonskog mirovnog sporazuma. "Niste gospodo nikakav jamac, već pod presudama međunarodnih sudova i službeno agresor na Bosnu i Hercegovinu, ma koliko te presude negirali i ma koliko slavili zločine koje ste počinili, ili jamac ste tek utoliko koliko Vas preuzete međunarodne obaveze i ugovori onemogućavaju da to ponovno učinite. Mi Vam poručujemo, bolje bi Vam bilo da vam to ne pada na pamet", zaključio je Komšić ovaj primitivni ispad.

Predsjednica o izmjenama izbornog zakona

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u ponedjeljak u Mostaru političare u BiH da postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona, rekavši kako je to presudno za uspostavu stabilnih vlada koje bi zemlju trebale povesti u pregovore s Europskom unijom. "Treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo doći do izmjena izbornog zakona. Ukoliko to ne bude moguće, onda se doista nadam da će političari pokazati apsolutnu odgovornost za budućnost države i da će dogovoriti stabilnu vladu", rekla je Grabar Kitarović novinarima. Dodala je kako za BiH predstoji najvažnije razdoblje otvaranja pregovora s EU zbog čega treba imati stabilnu vlast kako bi upravljala državom za otvaranje i vođenje pregovora s EU. "Tu doista treba imati stabilnu vladu koji će provoditi reforme koje nisu uvijek popularne", rekla je Grabar Kitarović nakon predavanja na mostarskom sveučilištu o potpori Hrvatske briselskom putu država jugoistočne Europe. Najavila je da će o promjeni izbornog zakona razgovarati s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Predsjednica je u predavanju istaknula kako će se Hrvatska zauzimati za reforme u BiH koje će osigurati jednakopravan položaj hrvatskog naroda. Na upit okupljenih studenata kako komentira činjenicu da svaku potporu Hrvatske bosanskohercegovačkim Hrvatima bošnjački političari karakteriziraju miješanjem u unutarnje stvari BiH, predsjednica je rekla kako narodna, manjinska i pojedinačna prava nisu unutarnje pitanje nijedne zemlje. "Mora se osigurati kroz sve vidove jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Hrvatska je jamac Daytonskog i Washingtonskog sporazuma i to će nastaviti činiti. Mi imamo i ustavnu obvezu braniti poziciju Hrvata izvan zemlje", rekla je Grabar Kitarović i istaknula kako Hrvati u BiH nisu manjina, nego ravnopravan narod u njihovoj domovini. Dodala je kako je strateški interes Hrvatske da zemlje jugoistoka Europe nastave svoj euroatlantski put, dodajući međutim da postoje 'igrači' koji to remete te potiču vjerske, nacionalne i druge antagonizme, kao i nasilni ekstremizam. js/Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.