Komšić provodi čistku diplomata Hrvata: Smijenjena veleposlanica kaže da sramoti BiH

22.12.2018. 20:54:10

Smijenjena veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentina Marinčić uputila je u subotu oštro otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Željku Komšić u kojemu je navela kako je čistkom diplomata Hrvata nanio ogromnu štetu BiH kojom se ova država poistovjećuje s diktatorskim režimima. Ovu Mostarku je zajedno s još 11 kolega diplomata Hrvata koje je imenovao Dragan Čović, ovoga tjedna smijenio probošnjački političar hrvatskih korijena Željko Komšić, koji je na dužnost hrvatskog člana državnog vrha izabran glasovima Bošnjaka."Sramotu koju ste nanijeli Bosni i Hercegovini smjenom dvije trećine najviših diplomatskih predstavnika je ogromna", napisala je u otvorenom pismu Marinčić koja je prije mjesec i pol predala vjerodajnice kraljici Elizabeti II., te je krajnje neuobičajeno da se tako brzo opozove. Marinčić je potez Željka Komšića usporedila s onima iz diktatorskih zemalja, što je kako kaže posve suprotno težnjama da BiH postane članica Europske unije. "Prenosim komentar jednog od mojih EU kolega koji je, simpatizirajući s mojom situacijom, rekao da uvijek može i gore: prošlog petka su veleposlaniku male južnoameričke zemlje u Londonu javili da je smijenjen, i da mu zamjena stiže već u sljedeći ponedjeljak, ali za razliku od te male i na glasu kao diktatorske zemlje, BiH sebe vidi u Europskoj uniji, sve zajedno s europskim pravilima i normama", napisala je Marinčić. Rekla je i kako pretpostavlja da je smijenjena zbog fotografije na kojoj su veleposlanici Hrvati u Mostaru bili zajedno s tadašnjim hrvatskim članom Predsjedništva BiH. Odbacila je bilo kakve primjedbe da im je Čović naložio vođenje bilo kakve politike nego zastupanja interesa BiH. "Što se tiče dr. Čovića, sve što je taj čovjek rekao bilo je - radite svoj posao, budite najbolji, vi ste veleposlanici Bosne i Hercegovine. Ni riječi više.. nikakav naputak", pojasnila je. U otvorenome pismu je posvjedočila i o vrlo emotivnom trenutku kada joj je umro otac dok je obavljala dužnost zamjenice šefa misije pri UN-u u New Yorku. Vratila se u Mostar samo kako bi ga pokopala nakon čega se brzo vratila na posao.

Napisala otvoreno pismo

"Ništa što je ispred mene ne može biti tako teško kao što su bili ti dani. Zato ću i dalje savjesno i profesionalno raditi i strpljivo čekati da državi ponovno zatreba struka i osoba koja je, ne samo voljna nego, eto pomalo i zna kako raditi", napisala je razriješena veleposlanica BiH. Izrazila je negodovanje i što aktualni član BiH Predsjedništva dijeli Hrvate, ali i pokušava napraviti vlastitu diplomatsku mrežu koja bi promovirala njegove interese. "Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, umjesto da se bave osobnim nadmudrivanjem, osvetama i iživljavanjem nad ljudima koji pošteno rade za ovu zemlju, bolje bi svoje vrijeme utrošili na to da kreiraju i daju jasne i jedinstvene kriterije za obavljanje diplomatskih poslova, te da osiguravaju jasne instrukcije veleposlanicima o tome što i kako da pričaju po svijetu", stoji u otvorenome pismu Valentine Marinčić upućenom Komšiću. Ranije ovoga tjedna Komšićev su potez osudili i razriješeni diplomati Tomislav Leko i Lucija Ljubić. “Radi se o potezu nelegitimnog člana predsjedništva koji tamo ne predstavlja Hrvate i iz te nelegitimnosti proizlaze samo takve odluke. Odluka je, rekao bih, još jedan korak institucionalnog silovanja. Naravno na štetu naroda kojega on navodno zastupa”, rekao je razriješeni veleposlanik Leko. Najveći broj veleposlanika Hrvata tijekom ove godine predao je vjerodajnice za nove diplomatske misije i njihovo povlačenje izazvalo je veliki broj komentara i osuda. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.