KOMUNISTI PODIVLJALI: Vlada pokopala Ustaše, žrtve komunističkog zločina sa svim državnim počastima

19.09.2018. 07:46:05

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) prozvao je u utorak dužnosnike koji su prošloga tjedna sudjelovali na pokopu posmrtnih ostataka civila i vojnika domobranske i ustaške vojske na mjesnome groblju u Vagancu za indoktrinaciju javnosti, falsificiranje povijesti i rehabilitaciju ustaškog pokreta. “U Hrvatskoj se već niz godina falsificiraju događaji iz Drugog svjetskog rata”, ističe Savez antifašista u reakciji na pokop posmrtnih ostataka više desetaka osoba, koje su ubili partizani tijekom Drugog svjetskog rata. Pokop je obavljen uz vojne počasti u nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanice hrvatske predsjednice Silvane Oruč Ivoš, predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti, vojske i policije, Generalskog zbora, Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i Hrvatskog domobrana. Mediji su prenijeli da je predsjedničina izaslanica Oruč Ivoš tom prilikom rekla da su te “dugo prešućivane žrtve partizanskih zločina likvidirane po istom obrascu kao i mnoge druge na oko 940 mjesta diljem Hrvatske”. “Bili su to sustavno planirani, iznimno brutalni zločini nad djecom, ženama, starcima, iako im je krivnja bila samo to što su bili domoljubi, Hrvati i što su voljeli svoj narod i Katoličku crkvu, a počinitelji i nalogodavci ostali su nekažnjeni”, rekla je Oruč Ivoš. Plasiranjem takvih informacija, smatra SABA RH, indoktrinira se hrvatsku javnost da su na ovim prostorima ubijali isključivo partizani, odnosno “komunisti”, a indoktrinaciju provode oni koji o Drugom svjetskom ratu znaju malo ili nimalo. Falsifikatori povijesti, kojima se ni na koji način ne suprotstavlja službena politika, a uz izdašnu asistenciju velikog dijela katoličkog klera, na sve moguće načine promoviraju rehabilitaciju ustaškog pokreta, tvrdi SABA RH. Pri tome, kažu, prešućuju činjenice o nacističkim i fašističkim zločincima, kojima izvorno pripadaju ustaše, četnici i razne druge kolaboracionističke vojske. “Kuda nas vode ti falsifikati? Zašto se prešućuje da hrvatski profašisti silom nastoje Hrvatsku svrstati među poražene zemlje u Drugom svjetskom ratu”, pita se u priopćenju SABA RH. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.