KOMUNISTIČKI ZLOČINI Otkrivena masovna grobnica na području Kočevskog roga

25.08.2020. 18:09:00

Predstavnici slovenskog povjerenstva za rješenje pitanja prikrivenih grobnica otkrili su novo stratište na području Kočevskog roga, prenosi portal E-maribor.

U jednoj jami otkriveni su posmrtni ostaci i njihovi predmeti na temelju kojih je procijenjeno da je bilo oko 250 žrtava, uglavnom mlađih muškaraca, civila, ubijenih u jesen 1945. godine. Među žrtvama najviše je pet žena. Ponor dubok 14 metara otkriven je krajem svibnja na temelju devijacije opaženoj na jednoj karti.

Vađenje posmrtnih ostataka trajalo je tri dana, a na rubu jame pronađena je znatna količina streljiva što ukazuje da su se pogubljenja događala na rubu jame. Analiza rana na lubanjama žrtava pokazala je da se radilo o automatskom oružju. U jami su pronađeni dijelovi šest ručnih bombi i više neeksplodiranih sredstava.

Trupla su kasnije prekrivena šljunkom na kojim su također nađeni posmrtni ostaci pa se pretpostavlja da su oni koji su napunili jamu i sami na kraju završili u njoj.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: ri/Foto: Walter Bieri/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.