Konačno smjena! Procurila imena troje izglednih kandidata za šefa SOA-e

12.03.2016. 12:09:24

Premijer Orešković navodno ne želi potpisati Lozančićevu smjenu sve dok se ne usuglasi njegov nasljednik Najava premijera Tihomira Oreškovića da će se sljedeći tjedan susresti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i, među ostalim, razgovarati o ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Draganu Lozančiću, mogla bi značiti kraj političke trakavice oko smjene i izbora ravnatelja SOA-e. Kako piše Jutarnji.hr, sam premijer u četvrtak je rekao da “imaju kandidate” za novog ravnatelja SOA-e. Prema neslužbenim informacijama, trenutno je aktualno troje kandidata. Riječ je o Lei Glavan, Marinu Vlasnoviću i Robertu Filipoviću. Lea Glavan nekadašnja je djelatnica SOA-e, Marin Vlasnović sada radi u SOA-i, a Robert Filipović trenutno je šef operative u Agenciji. Smjena bez konzultacija Toni Matas, s čijim se imenom već neko vrijeme kalkulira kao novim ravnateljem Agencije, prema informacijama Jutarnjeg, ispao je iz kruga kandidata. Naši sugovornici tvrde da sada najbolje kotira Marin Vlasnović, dok se Filipovića smatra previše bliskim sadašnjem ravnatelju Draganu Lozančiću. Smjena Dragana Lozančića i izbor novog ravnatelja već je mjesec dana glavna politička tema u državi i glavna točka sukoba premijera, predsjednice i HDZ-a. Cijelu je priču “zakuhala” predsjednica Grabar-Kitarović potpisavši Lozančićevu smjenu bez konzultacija s premijerom. Iako u Uredu predsjednice tvrde da je šef kabineta premijera nekoliko sati prije potpisivanja pozvan u Ured i obaviješten što će predsjednica učiniti, premijer smatra da o tome nije bio obaviješten. U HDZ-u su očekivali da premijer oko toga neće raditi velike probleme i da će, kako su tih dana neslužbeno najavljivali iz HDZ-a, za nekoliko dana potpisati smjenu. No, nekoliko dana pretvorilo se u tjedne. Predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost Tomislav Karamarko smatrao je da će na to mjesto bez problema postaviti sebi lojalnog čovjeka. Očekivali su da će Orešković prepustiti Karamarku obavještajne službe i fokusirati se na gospodarstvo i financije. Orešković iznenadio Karamarko je zbog toga odmah kao glavnog kandidata za novog ravnatelja istaknuo Tonija Matasa, nekadašnjeg šefa Centra SOA-e Zadar. No, brzinsko instaliranje novog šefa SOA-e je propalo. Orešković je iznenadio i Karamarka i predsjednicu. Prema nekim neslužbenim informacijama, on navodno ne želi potpisati Lozančićevu smjenu sve dok se ne usuglasi njegov nasljednik.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.