Kongres ODOBRIO rezoluciju o isporuci oružja Ukrajini

24.03.2015. 17:07:52

Dokument je podržan od strane 348 parlamentaraca, a protiv je bilo njih 48. Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je rezoluciju kojom se poziva predsjednika Baraka Obamu na isporuku tzv. letalnog oružja Ukrajini. Dokument je podržan od strane 348 parlamentaraca, a protiv je bilo njih 48. ''Predstavnički dom izražava ogromnu potporu isporuci vojne pomoći za razrješenje krize u Ukrajini. Bez djelovanja ove administracije ruska agresija ostat će bez odgovora", stoji u izjavi predsjednika donjeg doma Johna Bandera. Napominjemo kako je već koncem prošle godine Kongres izglasao zakon kojim se odobrava vojna pomoć Ukrajini, a kojeg još nije potpisao predsjednik Obama. Današnji čin predstavlja dodatan pritisak na Obamu te je sve više izvjesno kako će na kraju SAD ipak isporučiti svoje oružje Kijevu, neovisno o protivljenju europske osovine Berlin-Pariz. Kako će se to sve odraziti na samom terenu nije teško pretpostaviti. Ukoliko američko oružje bude isporučeno, a sporazum Minsk-2 o primirju i političkom rješavanju krize propadne (a izgledi za takav scenarij sve su ozbiljniji), za pretpostaviti je kako će i Rusija, u tom slučaju vjerojatno potpuno otvoreno, početi intenzivno naoružavati pobunjene ukrajinske teritorije. Malo je vjerojatno da bi Rusija pod pritiskom prispjelog američkog oružja (koje će ''pomoći razrješiti krizu", kako je navedeno u američkoj rezoluciji) od toga odustala i predala pobunjenike, kojima je od samoga početka svesrdno pružala potporu, ukrajinskim vlastima. To bi bila ruska kapitulacija koja bi ugrozila njenu unutarnju stabilnost i vjerojatno označila kraj vladavine predsjednika Putina. Kamo će sve ovo dalje voditi i nije teško zaključiti. U dugotrajan iscrpljujući rat na predvorju Europske Unije koji će teško biti nadzirati i kojemu se još treba pridodati i nestabilni islamski faktor. Ukrajinska kriza je najbolji primjer kamo vodi unilateralno nametanje rješenja. Veliki igrači uvijek su težili međusobnom dogovoru do koje granice netko od njih može ići na određenom terenu. To je dogovaranje isčezlo porazom SSSR-a u Hladnom ratu, a s njim su isčezli i sigurnosni mehanizmi tj. organizacije koje su jamčile globalni mir. Težnja Rusije za vlastitom afirmacijom kroz nove dogovore o sudbini svijeta i, prije svega, za svoju neovisnost u odnosu na sveprisutnu američku dominaciju, na kraju može dovesti samo, ili do multipolarnosti tj. kraja monopola SAD-a u globalnim odnosima, ili do poraza Rusije i njenog pokoravanja, ili do onog najgoreg, kataklizmičkog scenarija za naš svijet zahvaćenog u vihoru sveopćeg rata. Četvrte opcije jednostavno nema.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.