Kontroverzije – Domazet: Ukrajina je poput Jugoslavije; Kulić: EU i Hrvatska na krivoj su strani povijesti (čudan smo mi narod)

16.03.2022. 08:50:00

Otkada je počela ruska invazija na Ukrajinu u hrvatskom javnom prostoru mnogi su osudili politiku Vladimira Putina. Iako Putin svoje postupke u Ukrajini naziva specijalnom vojnom operacijom, većina se komentatora i stručnjaka slaže da nije riječ ni o kakvoj specijalnoj vojnoj operaciji već o čistoj agresiji na neovisnu državu. Ipak, disonantne tonove, a koji se poklapaju s argumentima Moskve iznijeli su hrvatski admiral i geopolitički analitičar Davor Domazet Lošo te politolog, sociolog i ekonomist Slavko Kulić. 

Hrvatski admiral i geopolitički analitičar Davor Domazet Lošo smatra da je jednopolarnost svijeta dovela do rata u Ukrajini i podsjeća da je, iako mnogi nisu vjerovali, najavljivao da će nakon faze korone u svijetu izbiti veliki rat. Ali i da je ovo tek početak.

Ovo što se događa u Ukrajini je početak stvaranja višepolarnog svijeta

“Medijski prostor o ratu u Ukrajini je zatrpan lažima i propagandom i običnom čovjeku je teško da se nađe u svemu ovome, a treba razmišljati hladne glave”, kazao je između ostalog Lošo. 

“Nema invazije na Ukrajinu, ima specijalne operacije za zaštitu Donbasa, denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, kako su je Rusi i nazvali. Sve druge riječi, kao invazija, su neprimjerene jer znače upotrebu svih vojnih potencijala, što ovdje nije slučaj.

Ovo što se događa u Ukrajini je početak stvaranja višepolarnog svijeta”, kazao je. Domazet dodaje da svijetom vlada okultna oligarhija koja se začela u Veneciji, da bi se prebacila u Nizozemsku, a onda preko Engleske u SAD. SAD je u rukama duboke države koju čine tri elementa: federalne rezerve novca i štampanje ogromnih količina novca bez pokrića, drugi je vojna industrija, a treći financijski monopol koji drži Wall Street i kontrolira sve medije.

“NATO je nekada služio pacifikaciji Europe. A danas je on prešao “crvene linije”, kako je to rekao Putin. Poseban problem je 30 laboratorija za biološko ratovanje koji su bili raspoređeni u Ukrajini. Danas Rusija ima hipersonično oružje koje je promijenilo odnos snaga u svijetu. Njime je moguće pogoditi jedan američki nosač aviona na bilo kojoj točki u svijetu”, ističe Domazet. 

“Kijev je u 9. stoljeću bila Kijevska Rusija, a ukrajinski je narječje ruskog”

“Ne zaboravimo da je u 10. stoljeću na području današnje Ukrajine uspostavljena Hazarska država, koju će – ona je trajala otprilike 300 godina – dokinuti ruski knez Svjatoslav. Hazari to nikad nisu oprostili Rusiji i zato je nametnuta Oktobarska revolucija koja je dobro razorila Rusiju”, ustvrdio je. 

Admiral se dotaknuo i jezikoslovlja, te je poput velikosrba koji tumače da je hrvatski jezik inačica srpskoga, ustvrdio i da je ukrajinski jezik inačica ruskoga.

“Komunizam je stvorila engleska okultna oligarhija. On nije ruski proizvod. Danas se to na isti način pokušava s Ukrajinom. U Ukrajini je 2014. na Majdanu izvršen državni udar s elementima nacističkih skupina inspiriranih Stepanom Banderom. Njegovi spomenici sada niču diljem Ukrajine. Ukrajina je stvorena u Oktobarskoj revoluciji, ukrajinski jezik je inačica ruskog jezika. Ukrajinski je narječje ruskog. Tada je izbačen ruski jezik iz službene upotrebe, iako 60 posto Ukrajinaca govori ruski. Ovo su sve činjenice koje su dovele do rata i one se moraju uzeti u obzir”, tvrdi samouvjereno admiral koji je dodao da “Kijev nikada nije bio ukrajinski, nikada. To je u 9. stoljeću bila Kijevska Rusija. Svi Rusi smatraju Kijev ocem svih ruskih gradova”.

22. veljače trebala je “krenuti operacija napada ukrajinskih snaga..”

“Svaki narod ima svoj genotip. Mi Hrvati imamo ilirsko-dinarski genotip. I nema nikakvih Slavena. A Srbi su 60 posto glavni genotip turski. Što su oni radili u tim laboratorijima? Proučavali su genotipe. I ako se napravi ta biološka bomba, ona može uništavati pojedine etničke skupine”, tvrdi Lošo. 

Lošo je ponovio tvrdnje iz Moskve da je 22. veljače trebala “krenuti operacija napada ukrajinskih snaga na Krim i Donbas” te da je to spriječio priznanjem neovisnosti Donbasa.

Domazet ocjenjuje da će Europa biti najveća žrtva ovog procesa jer je izgubila svoju kršćansku osnovu i u duhovnoj je krizi, dok je Rusija sačuvala i duhovnost i tradiciju i obitelj.

Lošo je također govorio o “ruskoj Ukrajini” te ocijenio da je Ukrajina poput Jugoslavije i da veći dio zapravo pripada Rusima.

Lošo predviđa da će sljedeći sukob biti u vezi s Tajvanom, a ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog proglasio je eksponentom liberalnog Zapada “na kojem muškarac više nije muškarac”.

Kulić: I hrvatski narod kao subjekt kulture snosit će posljedice odluka naših političara

“Ne bih rekao da je to invazija, nego napad Rusije na ciljeve koje je Zapad postavio u Ukrajini bez znanja ukrajinskog naroda. Tamo su postavljeni centri za biološki rat protiv Rusije koji su usmjereni na degradaciju te zemlje kao velike sile. Postojanje centara za biološka istraživanja u Ukrajini prije nekoliko dana javno je potvrdila i Victoria Nuland, pomoćnica američkog državnog tajnika, odgovarajući u Kongresu na pitanja senatora Marca Rubia. Izrazila je zabrinutost da će ti »istraživački materijali« sada doći u ruke Rusa. Moje je mišljenje da su Rusiju uspjeli isprovocirati”, komentirao je Slavko Kulić u intervjuu za Novi list.

“Cilj je odvojiti Europu od Rusije, odvratiti je od suradnje s tom zemljom. Naime, dolazak predsjednika Joea Bidena na čelo SAD-a označava početak nove dominacije Sjedinjenih Američkih Država i oligarhije koja stoji uz predsjednika. Američki narod tu nije kriv jer o tome ništa ne zna. Ni mi ovdje o tome ništa ne znamo jer se šalju javne poruke da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu ni sa čim izazvana, bez ikakvih razloga. Oni koji to govore, vjerujem, morat će otići s javne scene jer hrvatskom narodu prave lošu uslugu i štetu koju će osjetiti u budućnosti.

Ukrajinski je narod kolateralna žrtva sukoba Zapada s Istokom. Vidjet ćemo hoće li do kraja ovog mjeseca završiti ta priča s uništenjem zapadnih enklava u Ukrajini koje ratuju protiv Rusije. Članice Europske unije, pa i Hrvatska, šalju tim enklavama pomoć i oružje. Mislim da će oni koji to čine snositi povijesne posljedice. I hrvatski narod kao subjekt kulture snosit će posljedice odluka naših političara koji su se priklonili zapadnom imperijalizmu, a koji dugo priprema to što se ovih dana događa. Mislim da se nismo našli na pravoj strani povijesti, nego na krivoj”, dodaje.

Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona

Na pitanje vjeruje li da će rat u Ukrajini završiti za mjesec dana, Kulić odgovara:

“To ne znam, ali vjerujem da će se ubrzo znati tko je u svijetu u pravu. Ratuje se u cilju odvajanja Europe od Rusije koja je zarobljena s 450 atomskih bombi. Pratim tijela Europske komisije i znam da se Europskom unijom ne upravlja iz Bruxellesa, nego iz jedne druge zgrade, ne iz one u kojoj se nalazi njemačka vlada”.

“Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona koja je po mom mišljenju patološka, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to što radi drugim narodima. Amerika je proteklih godina počela gubiti dominaciju u svijetu. Ona želi Europu zadržati za sebe, samo zato da bi joj prodavala svoju naftu i plin po deset puta višoj cijeni od one kakva je bila. U ovom sukobu Europa će jako stradati. Europski lideri nisu razumjeli bit tog sukoba. Vođe velikih naroda nisu planetarno zreli kada se sukobljavaju oružjem preko leđa trećih. Tu ukrajinski narod strada ni kriv, ni dužan. Taj narod nije javno informiran o tome tko protiv koga ratuje u Ukrajini. Ako netko govori da je Rusija »ničim izazvana« pokrenula agresiju na Ukrajinu, onda ga ja pitam kako to da je NATO svojim raketama došao na ruske granice i kako to da se dosad o tome šutjelo, uključujući i kod nas u Hrvatskoj.

To su ozbiljne stvari i oni koji to ovog časa budu razumjeli imat će mogućnost da opstanu kao subjekti kulture. U suprotnom, nestat ćemo kao subjekt kulture, jer ćemo sami sebe devalvirati ne shvaćajući da su nam ove okolnosti nametnute, ne iz Bruxellesa, nego iz Washingtona”, ocjenjuje Kulić.

*Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Poratala dnevnih novosti

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Stjepko Vladić, FOTO: fah, snimka zaslona; Fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.