Koordinacija braniteljskih udruga ministrici kulture: Smijenite Audiovizualno vijeće HAVC-a!

12.02.2017. 18:36:27

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata predala je novi zahtjev za žurnim razrješenjem audiovizualnog vijeća HAVC-a. U obliku otvorenog pisma zahtjev je poslan Nini Obuljen Koržinek, Kolindi Grabar-Kitarović, Boži Petrovu, Andreju Plenkoviću i Dinku Cvitanu. Prenosimo ga u cijelosti: Poštovana gospođo ministrice, ponovo Vas pozivamo da postupite sukladno čl. 20. Zakona o audiovizualnim djelatnostima i odmah razriješite Audiovizualno vijeće HAVC-a. Naime, Veri Robić Škarica 2012. godine istekao je mandat te su do izbora legalnog predsjednika AV Vijeća HAVC-a, nezakonite i utužive, sve odluke o raspodjeli javnog novca u HAVC-u. Vaša zakonska obveza i odgovornost koja proizlazi i iz drugih Zakona koji uređuju obaveze državnih dužnosnika nalaže Vam trenutno djelovati kada (kao u ovom slučaju) imate saznanja o nezakonitim postupanjima, a ako se tako ne postupa to predstavlja teško kršenje zakona, posebice na ministarskoj razini. Na isto smo Vas pozvali i dana 06. veljače 2017. godine. Međutim niste postupili sukladno zakonskoj obvezi. Stoga u preslici iznova dostavljamo Vama i javnosti na uvid naš prethodni zahtjev. Od Vas očekujemo promptno postupanje, jer ćemo u protivnom u petak 17. veljače 2017. godine izvršiti svoju građansku dužnost, tj. podnijeti kaznenu prijavu DORH-u i u Hrvatskom saboru zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva. To ste dužni učiniti i zbog Vaše političke odgovornosti, nakon što ste više od tri mjeseca oklijevali razriješiti najtežeg recidivistu u činjenju kaznenih djela Hrvoja Hribara. Zadržimo se, za sada, na našem uvjerenju da ste bili neinformirani i /ili izmanipulirani. Sada nemate više nikakvo, doista nikakvo, opravdanje trenutno ne učiniti ono što je vaša obveza. Pozivamo Vas da do četvrtaka, 16. veljače 2017. godine razriješite Audiovizualno vijeće HAVC-a. Pozivamo Vas da odmah utvrdite, kako i zašto se moglo dogoditi da Hrvoje Hribar koji je razriješen zbog kršenja Zakona, otputuje u Berlin na filmski festival na trošak hrvatskih poreznih obveznika i tamo vodi novu (antihrvatsku) kampanju optužujući Hrvatsku lažima kako je smijenjen zbog politike, a ne kriminala. On sebe pokušava, ponovo na štetu hrvatske države, prikazati političkom žrtvom, dodvoravajući se onim krugovima za koje je i financirao pamflet „15 minuta – masakr u Dvoru“ . Ovim putem zahtijevamo od Vas ministrice kulture i od UO HAVC-a da javnim priopćenjem izričito navedete kako je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar razriješen zbog negativnog nalaza Državne revizije i utvrđenih protuzakonitosti. U Zagrebu, 12.2.2017. godine Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Zorica Gregurić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.