Koprivničanac na prijevaru 24 godine primao invalidsku braniteljsku mirovinu?

06.01.2021. 09:29:00

Na taj način, ističu iz odvjetništva, stekao je protupravnu imovinsku korist u vidu nepripadno isplaćenih iznosa invalidske mirovine od ukupno više od 1,6 milijuna kuna. 

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 49-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare.

Tereti se da je od siječnja 1996. do rujna 2020. u Koprivnici i Zagrebu ishodio da mu se izda nalaz i mišljenje invalidske komisije nadležnog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske prema kojem mu je kao hrvatskom branitelju utvrđena stopostotna invalidnost kao posljedica tjelesnog ozljeđivanja tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu, iako to nije bila istina jer u Domovinskom ratu nije zadobio nikakve ozljede i kod njega ne postoji invalidnost uzrokovana tjelesnim ozljeđivanjem, priopćilo je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo.

Nadalje, osnovano se sumnja da je na temelju takvog neistinitog nalaza i mišljenja podnio tom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika zahtjev za ostvarivanje invalidske mirovine, neistinito prikazujući da ispunjava sve uvjete za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, u što su mu službene osobe fonda povjerovale. Tako mu je kao vojnom osiguraniku priznato pravo na invalidsku mirovinu koja mu je isplaćivana do rujna 2020. godine.

Na taj način, ističu iz odvjetništva, stekao je protupravnu imovinsku korist u vidu nepripadno isplaćenih iznosa invalidske mirovine od ukupno više od 1,6 milijuna kuna.

Za ovo kazneno djelo 49-godišnjaku prijeti kazna zatvra od jedne do osam godina.

Izvor: Klikaj.hr

Izvorni autor: Klikaj.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.