KORDINACIJA BRANITELJSKIH UDRUGA GRADA ZAGREBA VAM ČESTITA DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

24.06.2013. 12:17:54

Poštovani hrvatski branitelji i ratni veterani, vojni invalidi, članovi obitelji poginulih hrvatskih vitezova, članovi i aktivisti braniteljskih i stradalničkih Udruga proizašlih iz domovinskog obrambenog rata !

Poštovane dame i gospodo, simpatizeri aktivnosti Koordinacije braniteljskih Udruga grada Zagreba, dragi naši časni hrvatski domoljubi u zemlji i iseljeništvu !

Radosna srca i duše najiskrenije Vam čestitamo Dan Državnosti Republike Hrvatske !

U prisjedanju na začetke rađanja Nove Hrvatske Države, svojim mislima posežemo u burna razdoblja daleke prošlosti, višestoljetnih težnji i želja mnogih hrvatskih političkih prvaka i vojskovođa koji su stoljedima prije naše generacije stremili svojim postupcima i žrtvama k zajedničkom cilju stvaranja Hrvatske neovisnosti, samostalnosti i državnosti. Zaista je to bio dug put i bespoštedna borba do hrvatske državnosti, sve do naših dana i golorukih ratnika koji su stali gordo, prkosno i ponosno pred najezdom srpskih agresora tijekom Domovinskog rata.

Rađanje nove Hrvatske države i potreba oružane sile, postala je početkom devedesetih godina prošlog stoljeda naša nasušna potreba. Nastala je nova Hrvatska država, nova hrvatska vojska i policija, iz mučeničke povijesti, iz krikova i muka potlačenog i obespravljenog naroda u prošlosti, jer su se svojim palim žrtvama za slobodu uzdigli u svetom idealu državnosti kako bi im novi naraštaji živjeli kao svoji na svome u vlastitoj državi Hrvatskoj.

Danas smo ui drugačijim okolnostima življenja, bitan nam je razvoj Hrvatske i rast društvenog standarda svih državljana Republike Hrvatske uz poštivanje dostojanstva, ljudskih prava kako Hrvata tako i nacionalnih manjina, uz zaštitu privatnog i dioničkog vlasništva uz provođenje svih moralnih obveza prema narodu i pravnoj zaštiti i ugledu Hrvatske državnosti. Mi smo hrvatski branitelji itekako socijalno osjetljivi u odnosu politike prema radnicama i radnicima u svim segmentima hrvatskog društva jer smo i mi donedavno bili radnici. Moramo se zapitati, ispunjavaju li naši vrli zastupnici, dužnosnici u Saboru i Vladi RH svoje obveze i čine li išta pozitivno za razvoj naše države, za nova zapošljavanja ili svojom inertnošdu i neznanjem potiču novi val iseljenja u svijet obrazovanih i talentiranih mladih kadrova kako bi unazadili vlastiti narod.

Mi ratni veterani jesmo dužni poštovati glas svog naroda jer smo štitonoše njegova mira i slobode te kulturne i humanističke baštine stečene pod okriljem Europskih civiliziranih naroda. Danas je naša zadada u miru, biti u javnom životu Hrvatske korektivni štit i obrana domoljubnih i nacionalnih vitalnih interesa svih državljana Republike Hrvatske (pa tako i ratnih veterana) od možebitne ugroze „raznoraznih politikanata“ kojima ista nije u srcu niti im je ikada značila kao nama koji smo se za nju borili.

Dragi prijatelji, danas mi slavimo Dan hrvatske državnosti, stoga je nedolično i neprimjereno isticati kako ga obilježavamo, nego slavimo ga, jer je itekako bitan događaj naše povijesti, za nas pojedinačno, za naše obitelji, za hrvatsko društvo. U ovoj prigodi se prisjetimo uz dužno poštovanje naših dojučerašnjih suboraca koji su poginuli u obrani slobode i Hrvatske državnosti. Prisjetimo se ljudski i odgovorno i umirovljenih dojučerašnjih suradnika i ratnih veterana i svih žrtava rata koji su svaki na svoj način pružali obol i pridonosili konačnoj pobjedi tijekom Domovinskog rata tako i u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Pojavimo se dostojanstveno 25. lipnja 2o13 godine u prijepodnevnim satima u našim crkvama i kapelicama diljem Domovine Hrvatske. Izađimo uzdignutih glava i s ponosom na gradske i mjesne trgove, pred spomen obilježja s molitvom i svijedama u znak poštovanja i zahvalnosti našim poginulim i nestalim suborcima jer na taj način uvažavamo njihovu žrtvu, živimo njihove uspomene, te slavimo hrvatsku državnost.

Vradamo se uskoro ponovo u Europu, svoje mjesto imamo u zajednici sa velikom porodicom europskih civiliziranih naroda, sa svim ravnopravnim uređenim ugovorenim bilateralnim i multilateralnim odnosima među državama. Ne smijemo pristajati na poniženja i negaciju državnosti Republike Hrvatske, dužni smo trajno čuvati dio samostalnosti i teritorijalne cjelokupnosti države Hrvatske u svim međunarodno priznatim granicama. Itekako demo morati raditi svakodnevno u zaštiti i osiguranju dostojanstva i samostalnosti naših građana jer smo pred teškim izazovima politike globalizma, koja ima svoja načela i zakone integriranja u međunarodne asocijacije. Po brojnosti jesmo manji narod u odnosu na neke narodne zajednice u Europi, ali iz povijesti izvlačimo i pouke, kako ne smijemo nikada dopustiti da uvijek stradaju oni koji žive pošteno.

Budimo ujedno moderni, suvereni i nezavisni, kao građani ove zemlje i odgovorimo svojim radom i djelovanjem za boljitak naše djece, jer su nas kroz stoljeda održale vjera i nada uz žrtve i vrednote života koje smo prinosili za boljitak hrvatskog naroda. Zar i mnogi prije nas nisu bili nadahnuti i ispunjeni željama za izgradnjom nekog ljepšeg, pravednijeg i humanijeg svijeta u kojem bi svakom ljudskom bidu bila omogudena egzistencija dostojna čovjeka toga vremena.

Svima nama je čast i ponos ali i obveza služiti bližnjemu, bratu čovjeku u nevolji. Dostojanstvo čovjeka nam treba uvijek biti na prvom mjestu po svjesnom i slobodnom izboru jer ga isto potiče i vodi kroz osobna uvjerenja u odabiru slobode i savjesnog rada. Odgoj savjesti i civilizacija ljubavi jesu u temelju svakog napretka, jer je ista u službi duhovne i domovinske obnove i usko je vezana uz ljudsku osobu. Služenje drugima je često teško, ali je to pozitivno djelovanje koje stvara ozračje prožeto zajedništvom i duhom evanđeoske slobode kroz pomaganje ljudima u izgradnji njihove osobnosti, u razvoju kulture koja s vjerom osvjetljava vrijednosti i dobrobiti ljudskog društva u izgradnji humanijeg svijeta. I na kraju, ono dobrohotno u nama ljudima, kroz pouzdanje u Boga i molitvu uči nas, kako na zemlji nije ništa preče i svetije od čovjeka, jer je Bog upravo njemu dao najvede dostojanstvo na zemlji. Kroz odgovornost u svakodnevnom radu i vjernost vlastitim uvjerenjima pa i idealima, mi postižemo preduvjete izgradnje zdravih međuljudskih odnosa, gdje je svatko zadovoljan, bez osjedaja ugroženosti, u slobodi razlučivanja i rasuđivanja sa pozitivnim kriterijima koji su svakako proizašli iz kulturnih stečevina i pouka bogatstva mudrosti hrvatskog naroda.

Čestitamo Vam Dan državnosti Republike Hrvatske !

Upravni Odbor KBUGZ-a

Ivica Matošević, predsjednik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.