Korisnici masovno napuštaju Facebookov WhatsApp zbog promjene uvjeta korištenja

16.01.2021. 15:22:00

Aplikacija za slanje poruka WhatsApp, čiji vlasnik u svojim rukama također ima Facebook i Instagram, objavila je promjenu uvjeta korištenja te aplikacije zbog čega su je korisnici masovno počeli napuštati te prelaziti na alternativne aplikacije Telegram i Signal. 

Riječ o tome da je WhatsApp odlučio korisnicima uputiti nove uvjete korištenja među kojima se nalazi dozvola za prikupljanje podataka korisnika i njihovo dijeljenje s drugim tvrtkama unutar Facebooka. Dugogodišnjim korisnicima mogućnost dijeljenja podataka s Facebookom bila je dostupna 2016. godine, ali to nije bilo obavezno neobavezno.

Sada su ti uvjeti trebali postati obavezni za sve korisnike od 8. veljače, ali tvrtka je najavila odgodu do 15. svibnja.

WhatsApp tvrdi da ovo ažuriranje neće “ojačati kapacitete podjele podataka s Facebookom”, nego da je usmjereno prema pomoći tvrtkama da bolje komuniciraju s klijentima preko platforme. Isto tako, nije jasno hoće li se uvjeti promijeniti do 15. svibnja.

Preuzimanja WhatsAppa pala su za više od 2 milijuna između 5. i 12. siječnja u odnosu na prethodni tjedan, te su preuzimanja pala na 10,6 milijuna. Za usporedbu, Signal je zabilježio 17,8 milijuna preuzimanja, dok je Telegram u istom vremenskom razdoblju imao 15,7 milijuna, navodi tvrtka za analizu aplikacija Sensor Tower,

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: PATRICK PLEUL/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.