Koristite WhatsApp? Pazite da se prevaranti ne dokopaju vašeg broja – evo i kako!

31.12.2021. 10:22:00

Prevaranti su uvijek ljubazni i naoko nemarno u razgovor uključe osobna pitanja, a sve kako biste ih s vremenom dodali u svoje kontakte.

Kad se prevaranti dokopaju vašeg telefonskog broja, preko WhatsAppa pošalju ljubazan upit o kome je riječ, uz napomenu kako broj imaju među kontaktima, ali bez imena. Uvijek su ljubazni i naoko nemarno u razgovor uključe pitanja o dobi, zaposlenju, a sve kako biste ih s vremenom dodali u svoje kontakte. 

Metoda vrlo stara, ali nažalost i učinkovita. Prevaranti će se podataka o vama potom dokopati i s javnih profila, a idući korak im je – ucjena.

Utvrdit će naime kako će, ne platite li, podijeliti osjetljive informacije koje imaju o vama, bile one istinite ili lažne.

Kako se zašititi?

Uvijek ignorirajte nepoznate brojeve na WhatsAppu i ne dijelite s njima osobne podatke. Također, broj se može prijaviti WhatsAppu, kao i određena poruka. Na kraju, budite sigurni da ste sigurnosne postavke odredili na način da vašu fotografiju, status i aktivnost vide samo ljudi među kontaktima. Ako se stvari otmu kontroli, policija je ta koja će prevarante najučinkovitije locirati.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ds/Foto: Depositphotos

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.