Korona virus ušao u školu na području Koprivničko-križevačke županije, novo žarište postala svadba u Bjelovaru

05.09.2020. 15:41:00

U posljednja 24 sata zabilježeno je 334 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2703. Među njima su 283 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA ZARAZE:  Sisačko-moslavačka (osam), Istra (šest), Zagreb (54), Zagrebačka (16), Primorsko-goranska (16), Ličko-senjska (pet), Splitsko-dalmatinska (97), Osječko-baranjska (devet), Vukovarsko-srijemska (pet), Koprivničko-križevačka (11), Dubrovačko-neretvanska (25), Bjelovarsko-bilogorska (33), Zadarska (32), Krapinsko-zagorska (sedam)

15.20 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novih osoba zaraženih korona virusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s prebivalištima na području općine Đurmanec, a po jedna s područja gradova Krapine i Pregrade te općina Kumrovec, Lobor i Mače. Dvije novoboljele osobe su poznati kontati već oboljelih, dodaje se u priopćenju.

U protekla 24 sata pristiglo je i 79 negativnih nalaza.

15.00 Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze korona virusom, a riječ je u većinom o kontaktima s prije oboljelim osobama, izvijestio je u subotu Županijsku stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 22 osobe su s područja Zadra, troje oboljelih je iz Kolana na otoku Pagu, te po jedna osoba iz Biograda, Bibinja, Galovca, Gračaca, Posedarja, Ražanca i Svetog Filipa i Jakova.

Trenutačno je u Zadarskoj županiji 165 osoba zaraženo koronavirusom, a dosad ih je ozdravilo 383.

"Brzina kojom će se epidemija širiti u ovome trenutku najviše  ovisi o ljudima i njihovu ponašanju, a ne samo o zdravstvenom sustavu i epidemiološkoj službi koja nadzire pozitivne osobe i njihove kontakte", komentirao je rekordni dnevni broj zaraženih u Zadarskoj županiji epidemiolog Alan Medić.

Rekao je da ima ljudi koji imaju simptome, ali se ne javljaju zdravstvenoj službi, te u ovom dijelu epidemije preporučio svim stanovnicima koji osjete bilo kakve simptome bolesti Covid-19 da se, dok ne odu na testiranje ili uopće ne odu, ponašaju kao da su zaraženi i da se sami stave u izolaciju, 

Istaknuo je kako povećani broj oboljelih povećava i broj njihovih kontakata i vrlo je teško u ovome trenutku takvu situaciju kontrolirati. 

"Zato još jednom molim sve naše sugrađane da se ponašaju odgovorno, da smanje broj kontakata ako sumnjaju da su bili u blizini zaraženih osoba, da u zatvorenim prostorima nose zaštitne maske i drže propisanu distancu. Odgovornost prema okolini u ovome je trenutku najvažnija", poručio je voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar  Alan Medić.

U samoizolaciji je 714 osoba, nadzor je završio za njih 6592, a tijekom jučerašnjega dana testirano je 227 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

14.15 Od petka su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom i sve te osobe su zaražene na istoj svadbi.

"Od ranije imamo tri slučaja tako da s te jedne 'neodgovorne' svadbe imamo ukupno 36 slučajeva, a 233 osobe su u samoizolaciji i oni su povezani s tom svadbom. Još čekamo neke rezultate tako da bi zaraženih moglo biti još. Govorim samo o osobama koje su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije", kazala je Vesna Grgić, glavna županijska epidemiologinja. 

14.00 Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze korona virusom, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o sedam muškaraca i osam ženaiz Dubrovnika (od kojih dva muškarca i četiri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu),  četiri muškarca i tri žene su iz Metkovića, a od njih jedan muškarac i sve tri ženeimaju utvrđenu epidemiološku vezu, jedan muškarac iz Opuzena također ima utvrđenu epidemiološku vezu, jedna žena iz Župe dubrovačke ima epidemiološku poveznicu te još jedna osoba koja nema prebivalište u Županiji.

Izliječeno je deset osoba - četiri iz Dubrovnika, jedna iz Konavala, dvije osobe iz Metkovića te tri osobe koje nemaju prebivalište na području Dubrovačko-neretvanske županije. 

U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na korona virus, a od početka pandemije na analizu je poslano 10.453 uzorka.

U samoizolaciji je 571 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12.30 Koprivničko-križevačka županija ima 11 novozaraženih. U ponedjeljak nema nastave u osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog u Koprivnici jer je cijelo tehničko osoblje u samoizolaciji. 

Šefica koprivničkog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž potvrdila je kako zbog pojave koronavirusa u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici ta ustanova neće od ponedjeljka otvoriti svoja vrata.

"Dva tjedna nastava će se provoditi online. Naše cijelo tehničko osoblje je u samoizolaciji", dodala je Ostriž za Dnevnik.hr

Zaraženo je pet djelatnika škole. 

11.40 Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentrano je pet novooboljelih od Covida-19, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe su iz Bošnjaka te po jedna iz Vinkovaca, Iloka i Štitara.

U protekla 24 sata testirana je 101 osoba, a u samoizolaciji se nalaze 154 osobe, podaci su županijskog Stožera.

Od početka epidemije na vukovarsko-srijemskom području zaražene su 654 osobe od kojih je njih 556 ozdravilo, a 14 ih umrlo.

Dosad je na tom području testirano 8770 osoba.

11.20 Devet osoba pozitivno je na korona virus u Osječko-baranjskoj županiji, gdje u posljednja 24 sata testirano 229 uzoraka, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe su iz Osijeka i Belog Manastira, jedna je iz prigradskog naselja Višnjevac te još po jedna iz općina Čepin, Čeminac, Gorjani i Draž.

U  KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 15 oboljelih, a jedna se osoba nalazi na respiratoru.

U samoizolaciju je stavljen 71 novi kontakt pa se sada u samoizolaciji na području županije nalaze 342 osobe. 

Policija u 28 provjera nije utvrdila kršenja mjere samoizolacije niti je bilo dojava građana o kršenju te mjere.

11.00 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno  735 obrađenih testova danas je 97 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 53, Dicma jedna, Dugog Rata jedna, Dugopolja dvije, Hrvaca dvije, Hvara jedna, Imotskog jedna, Kaštela šest, Lovreća jedna, Makarske dvije, Marine dvije, Omiša jedna, Otoka jedna, Podbablja jedna, Podstrane tri, Sinja devet, Solina devet i Vrgorca jedna osoba.

Od 97  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 29 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1525 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 81 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se pet osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 60 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

10.45 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata pet je novooboljelih osoba od COVID-19. 

Tri oboljele osobe su s područja grada Otočca, jedna oboljela osoba je s područja grada Gospića te jedna oboljela osoba s područja općine Udbina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljela 81 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 32 aktivnih slučaja, 48 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. 

10.36 Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata na području županije kod 16 osoba potvrđena je zaraza korona virusom. Među njima je sedam kontakata prethodno zaraženih osoba, a za preostalih devet još se utvrđuje izvor zaraze. Također je pet osoba ozdravilo.

Od kontakata jedna je osoba povezana s vjenčanjem, a četiri s plesnim okupljanjem.

10.35 Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze Covidom-19, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Po četvero novooboljelih je iz Velike Gorice i Vrbovca, po dvoje iz Zaprešića i Jastrebarskog, te po jedan iz Dugog Sela i općina Marija Gorica, Pušća i Brckovljani.

Za sedam novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u BiH, a četiri s ljetovanjem na obali, dok je za preostala četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 42 osobe, dok je 29 osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije je od početka pandemije do subote u 10 sati evidentirano 527 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječene su 364 osobe, a 11 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 152 slučaja.

10.05 U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđene 54 novooboljele osobe od korona virusa, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Sedam novooboljelih osoba zasad je negativne epidemiološke anamneze, 25 osoba su kontakti s pozitivnim osobama, kod tri je novooboljele osobe moguće izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora, na Pagu i  Hvaru.

Za 11 osoba utvrđeno je da su došli iz Bosne i Hercegovine, za jednu moguće je izlaganje na svadbi u Požegi, a kod dvije osobe moguće je izlaganje na automobilističkom događanju (Zagreb-Novalja/Split). 

Kod preostalih pet novooboljelih epidemiološka obrada u tijeku, kažu u Nastavnom zavodu.

U proteklom 24-satnom razdoblju provedena su 444 testiranja na koronavirus te je za 146 osoba izrečena je mjera samoizolacije, ističe se u priopćenju.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronav irus.

"Trenutno je u Gradu Zagrebu 636 aktivnih slučajeva, a 1811 osoba se nalazi u samoizolaciji", ističe u priopćenju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

9.35 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 489 uzoraka briseva (320 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno šest novozaraženih osoba.

U dva slučaja radi se o osobama i  mjera samoizolacije, a kod jedne osobe o uvezenom slučaju (kontinentalna Hrvatska). Epidemiološka obrada je u tijeku za tri osobe. Izliječeno je šest osoba.

Trenutno je 65 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 305 osoba.

8.30  Osam novih slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je u subotu tamošnji Stožer Civilne zaštite. 

Riječ je o četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja grada Siska i jedne osobe s područja grada Kutine te je kod svih poznat izvor zaraze.

Županijski Stožer moli sve oboljele da prilikom anketiranja daju sve potrebne podatke koji su nužni zbog sprečavanja i suzbijanja te bolesti.

Stanovnike poziva da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: rj/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.