Kosovo zatvara svoj teritorij srpskom ultranacionalistu Šešelju

09.04.2016. 09:20:43

NAKON HRVATSKE "Šešelju je zabranjen ulazak zbog tragično očitih razloga za tisuće žrtava njegovih riječi i djela na Balkanu, rekao je kosovski ministar vanjskih poslova Petrit Selimi Srpskom ultranacionalistu Vojislavu Šešelju je zabranjen ulazak na Kosovo, tjedan dana nakon oslobađajuće presude koju mu je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), rekao je kosovski ministar vanjskih poslova Petrit Selimi.

Na dan odluke ICTY-ja Hrvatska je Šešelja proglasila nepoželjnim na svom teritoriju, a Bosna i Hercegovina je navela da razmatra sličnu mjeru.

"Šešelju je zabranjen ulazak zbog tragično očitih razloga za tisuće žrtava njegovih riječi i djela na Balkanu", rekao je kosovski ministar vanjskih poslova Petrit Selimi. "Sukladno sporazumu iz Bruxellesa" koji određuje odnose između Beograda i Prištine, "ministarstvo vanjskih poslova odlučuje koji srpski dužnosnik, sadašnji ili bivši, može ući na teritorij Kosova", dodao je. Šešelj, koji se nada povratku u parlament na parlamentarnim izborima 24. travnja, rekao je da namjerava otići na Kosovo gdje živi oko 120.000 Srba od 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca. On je 31. ožujka oslobođen po 9 optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina, tijekom sukoba u Hrvatskoj i BiH, koje je poticao svojim huškačkim govorima. Tužitelj ICTY-ja je uložio priziv na tu odluku. Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, koje i dalje smatra jednom od svojih pokrajina.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.