Kovač: Prestajemo s regijom, surađivat ćemo s partnerima iz EU

26.01.2016. 21:15:13

Na pitanje je li inicijativa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - Jadran-Baltik-Crno more - službena, odgovorio je da će s predsjednicom surađivati kako to predviđa Ustav Moramo prestati koristiti pojam "regija", on je nejasan. Imamo susjede i oni imaju svoje ime - Slovenija, Italija, Srbija i šire. To je termin za koji želim da se koristi. Regija su zemlje u Uniji ali i one na jugoistoku Europe. Moramo koristiti precizne termine - moramo reći "u RH i šire", što sam rekao i djelatnicima u Ministarstvu. Promijenit ćemo način razmišljanja, Hrvatska je emancipirana zemlja i tako ćemo se ponašati, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u Dnevniku HRT-a. Sve dok velike zemlje prihvaćaju migrante stanje je pod kontrolom a ako jedna od tih zemalja odluči zatvoriti svoje granice, onda će i RH morati zatvoriti svoje i čuvati svoj teritorij. Mi smo za civilizirano rješenje, bit ćemo humani i kulturni ali jasno je da su kapaciteti ograničeni, ustvrdio je ministar. Izjavio je da je premijer Tihomir Orešković još u petak kontaktirao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i da očekuje njihov skori susret. Krenut ćemo u saniranje odnosa sa susjedima i koorodinaciji izbjegličke krize, kaže, a prenosi HRT. Na pitanje je li inicijativa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - Jadran-Baltik-Crno more - službena, odgovorio je da će s predsjednicom surađivati kako to predviđa Ustav. Vlada vodi vanjsku politiku, ali u njezinu oblikovanju sudjeluje i predsjednik. Imat ćemo vanjskopolitičku strategiju i u dogovoru s predsjednicom objaviti je javnosti, ističe. Očekuje da će predsjednica i premijer razgovarati tko će predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću. Za sada neće biti revizije veleposlaničkih mandata jer je Ministarstvo  fokusirano na izradu proračuna, ali se očekuje redovna smjena veleposlanika već ovoga ljeta. Kovača uskoro očekuju posjete susjednim zemljama.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.