KOZICA Misa zadušnica za civile i svećenike, ratne zarobljenike koje su pobili partizani

05.11.2018. 08:51:02

Misom zadušnicom u Kozici, u Makarskom zabiokovlju, u nedjelju je obilježeno 74 godina od pogubljenja osam zarobljenika, među kojima su četvorica bili svećenici, koje su u tom mjestu 1944. godine ubili pripadnici partizanskih postrojba. "Ovaj zločin učinili su partizani 4. studenoga 1944. godine nad skupinom zarobljenika koju su iz Makarske vodili u zatvor u Imotski, ali su ih poubijali u Kozici prije no što su i dovedeni u Imotski," navodi u pisanoj izjavi Ante Bušelića, sin pokojnog Srećka Bušelića, jednog iz skupne osmorice ubijenih. Naglašava kako identitet partizana počinitelja ovog ubojstva nikad nije otkriven, te da se prije 1990. i uspostave Republike Hrvatske taj zločin javno nije smio niti spomenuti. Ante Bušelić navodi i imena osmorice ubijenih među kojima su četvorica katoličkih svećenika. To su don Niko Delić, don Marko Devčić, fra Dominik Šulenta, fra Bono Borić, te mještani makarskog područja Božo Deur, Vjekoslav Morauc, Srećko Bušelić i Marijan Brbić. Današnju misu zadušnicu u Kozici za njih predvodio je mjesni župnik fra Dujo Jukić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.