KREĆE VELIKA ROŠADA U MUP-u Božinović se odlučio za smjenu svih šefova policije

14.07.2017. 09:56:45

KREĆE VELIKA ROŠADA U MUP-u Božinović se odlučio za smjenu svih šefova policije, za glavnog kadrovika dovodi nekadašnjeg šefa Karamarkova kabineta Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u rujnu će početi s procesom postavljanja novih kadrova na svim najvažnijim funkcijama u policiji. Pripreme za veliku kadrovsku smjenu u MUP-u već su počele, a prema neslužbenim informacijama iz MUP-a, za manje od dva tjedna, 24. srpnja, raspisat će se interni oglas za 19 načelnika policijskih postaja, dva zamjenika glavnog ravnatelja policije te tri od četiri načelnika uprava u Ravnateljstvu policije koji imaju status pomoćnika glavnog ravnatelja. Osim ovih najviših policijskih dužnosti, interni oglas raspisat će se i za načelnike policijskih postaja po svim policijskim upravama u zemlji.
Pet godina mandata
Prema neslužbenim izvorima, glavni kadrovik ministra Božinovića trebao bi biti iskusni policajac Dubravko Novak koji ima bogatu policijsku karijeru, vodio je više policijskih uprava, a 2012. godine, u mandatu SDP-ova Ranka Ostojića, s mjesta tajnika kabineta ministra bio je sklonjen u Visoku policijsku školu gdje je imenovan voditeljem projekata. Velika kadrovska rošada koja se priprema u policiji nema veze s činjenicom da je na čelo MUP-a došao novi ministar, nego je riječ o tome da od rujna pa do kraja godine policijskim rukovoditeljima istječu mandati. Prema Zakonu o policiji, na mandat od pet godina biraju se načelnici policijskih uprava, dva zamjenika glavnog ravnatelja policije, četiri pomoćnika glavnog ravnatelja (riječ je o načelniku Uprave policije, načelniku Uprave granične policije, Uprave kriminalističke policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti) te načelnici policijskih postaja. Slobodna radna mjesta objavljuju se u internom oglasu, dok odabir kandidata vrši povjerenstvo koje prema zakonu imenuje ministar, a ima predsjednika i četiri člana iz redova viših i nižih policijskih službenika i predstavnika sindikata, a na njihov prijedlog. Prema našim neslužbenim izvorima, ministar Božinović mogao bi na čelo tog povjerenstva imenovati Novaka. Njegove su prednosti to što dobro poznaje sustav, poznaje ljude koji u njemu rade, a navodno nema ambicije sam se natjecati za neku od pozicija koje će se na jesen osloboditi.
Splitska uprava
Prvi mandati načelnika policijskih uprava istječu 19. rujna, a od njih 20, na jesen će se reizabrati ili zamijeniti novima njih 19. Interni oglas neće se raspisivati za načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske jer je Slobodan Marendić na tu dužnost imenovan početkom godine kada je dotadašnji šef splitske policije Marko Srdarević postavljen za glavnog ravnatelja policije. Što se Srdarevića tiče, naš sugovornik iz MUP-a kaže kako je točna informacija da je ministru Božinoviću dao svoj mandat na raspolaganje, da je ministar to primio na znanje, ali nam nije mogao reći što će se dalje događati. Moguće je da Srdarević i kuvertira svoju ostavku, što bi značilo da bi privremeno njegovu dužnost kao vršitelj dužnosti obavljao jedan od zamjenika glavnog ravnatelja, ali to ne bi moglo trajati dulje od šest mjeseci. Sam glavni ravnatelj imenuje se prema proceduri koja vrijedi za dužnosnike. Naime, predlaže ga ministar unutarnjih poslova, a imenuje Vlada. Politika, ali lokalna, sudjeluje još u imenovanju načelnika policijskih uprava. Prije nego što se imenuje načelnik Policijske uprave, Županijska skupština o njemu daje svoje mišljenje koje nije obvezujuće. Sva ostala imenovanja su isključivo u nadležnosti policije i povjerenstva koje je imenovao ministar. Tko bi mogao dobiti potvrdu za još jedan mandat, tko bi mogao biti smijenjen, a tko promaknut, zasad je nemoguće saznati. Osim neslužbene informacije da bi Novak mogao voditi povjerenstvo, ništa drugo nije se moglo čuti.
Šefa PNUSKOK-a
Tako je nepoznanica i hoće li potvrdu dobiti dva aktualna zamjenika ravnatelja (ako i dalje imaju ambiciju raditi isti posao), Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec. Od četiri pomoćnika glavnog ravnatelja ostaje samo načelnik Uprave granične policije Zoran Ničeno koji je tek nedavno imenovan i mandat mu je tek počeo teći. Interni oglasi raspisivat će se i za rukovodeća mjesta za koje se izdaju rješenja, dakle ne popunjavaju se na mandat, nego se šefove mijenja kada mjesto postane upražnjeno. Kako nije uvijek lako naći zakonsku osnovu da se nekome uzme rješenje za pojedino radno mjesto, dosadašnji ministri izdavali su privremena rješenja kako bi ipak na važne pozicije postavljali ljude po svom ukusu. Tako, primjerice, Ante Orlović ima rješenje za šefa PNUSKOK-a, ali je privremeno ovlašten za obavljanje poslova kriminalističke policije, a privremeno rješenje za obavljanje poslova šefa PNUSKOK-a ima Svjetlana Harambašić. Naš sugovornik u MUP-u kaže da je jako mnogo takvih privremenih rješenja te da će se u Božinovićevu mandatu ona prevoditi u trajna.
Karamarkov tajnik, smijenio ga Ostojić
Dubravko Novak sklonjen je u Visoku policijsku školu kao voditelj projekata u vrijeme ministarskog mandata Ranka Ostojića. Prije toga bio je tajnik kabineta ministra dok je na čelu MUP-a bio Tomislav Karamarko. Prije nego što je sklonjen, Novak, po struci veterinar, imao je vrlo dinamičnu karijeru u policiji. Počeo ju je 1993. godine u bjelovarsko-bilogorskoj policiji kao zamjenik načelnika Uprave. Nakon toga je prešao u Specijalnu policiju. U ministarskom mandatu SDP-ova Šime Lučina Novak je bio premješten u Gospić, na čelo Policijske uprave ličke, i to u vrijeme kad je ubijen Milan Levar, svjedok ratnih zločina koje su počinile hrvatske oružane snage. Nakon toga je vraćen u MUP. U dva je navrata bio zamjenik načelnika PU zagrebačke, načelnik Ureda ravnatelja policije. Uz sve to, Novak je osnivač i voditelj Centra za obuku vodiča i policijskih pasa.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.