Krećete li na hodočašće, ovi savjeti bit će vam od koristi!

14.08.2013. 21:00:48

Deseci tisuća vjernika već noćas će krenuti put velikih marijanskih svetišta. Kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosti u prometu, MUP je izdao upute kojih se treba pridržavati. Kao i svake godine, na blagdan Velike Gospe očekuje se veliki broj hodočasnika u smjeru velikih hrvatskih svetišta. Kako bi sigurnost hodočasnika i ostalih sudionika u prometu ne bi bila ugrožena u MUP-u pozivaju sve da poštuju prometne propise i da dostojanstveno hodočaste. UPUTE ZA HODOČASNIKE PJEŠAKE: - krećite se lijevom stranom ceste da možete na vrijeme uočiti vozila koja vam dolaze u susret - ako se krećete u skupini, krećite se jedan iza drugoga - da bi vas vozači bolje uočili, odjenite reflektirajuće prsluke ili na sebi nosite druga reflektirajuća, fluorescentna ili svjetleća sredstva - ponesite sa sobom dovoljno vode, te udobnu odjeću i obuću - uočite li vozača ili pješaka koji svojim ponašanjem ugrožava druge sudionike u prometu, nazovite policiju UPUTE ZA HODOČASNIKE BICIKLISTE - da bi vas vozači bolje uočili odjenite reflektirajuće prsluke ili na sebi nosite drugu reflektirajuću odjeću, - bicikli moraju biti tehnički ispravni, to jest, imati prednje bijelo svijetlo i zadnje crveno svijetlo, - ako se krećete u skupinama krećite se jedan iza drugoga desnom stranom ceste. Povećan broj sudionika u javnom prometu na cestama, a posebice hodočasnika na cestama za vrijeme blagdana Velike Gospe zahtijeva i dodatnu pažnju prilikom vožnje. U cilju povećanja svoje, a i sigurnosti hodočasnika, vozačima se savjetuje sljedeće: - predvidite mogućnost neočekivanog izlaska hodočasnika na kolnik kojim se kreće vaše vozilo, - kada god je moguće, koristite kratka svijetla kako ne bi zaslijepili hodočasnika koji vam dolazi u susret, - nailaskom na skupinu hodočasnika usporite vozilo, - pridržavajte se znakova i uputa policijskih službenika, - u slučaju nesreće ozlijeđenima pružite prvu pomoć, a potom obavijestite hitnu medicinsku pomoć (194) i policiju (192) ili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, DUSZ (112), - prilikom prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, uklonite vozila s kolnika, popunite Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način izmijenite podatke s ostalim sudionicima. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.