Krila Oluje na prestižnom aeromitingu u VB nagrađena za najbolji nastup

11.07.2016. 13:29:00

Sudjelovanjem HRZ i PZO na RIAT-u Republika Hrvatska postala je 56-ta država čije se ratno zrakoplovstvo predstavilo na ovoj prestižnoj manifestaciji Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane „Krila Oluje“ nastupala je 9. i 10. srpnja 2016., na najvećim svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Za svoj nastup akrobatskoj grupi HRZ i PZO „Krila Oluje“ organizator manifestacije dodijelio je najprestižniju od šest nagrada koje se tradicionalno dodjeljuju na RIAT-u,  „King Hussein Memorial Sword“ za ukupno najbolji nastup na ovogodišnjem aeromitingu.  Nagrada se dodjeljuje u čast Jordanskog kralja Husseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj ove manifestacije, a uručio ju je osobno njegov sin princ Faisal bin Hussein.

Na aeromitingu HRZ i PZO se predstavio i helikopterom MI-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a na statičkom dijelu prikaza.

Sudjelovanjem HRZ i PZO na RIAT-u Republika Hrvatska postala je 56-ta država čije se ratno zrakoplovstvo predstavilo na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Ovogodišnji RIAT je protekao u znaku prvog međunarodnog nastupa Lockheed Martin F-35B Lightning II. Privukao je 153 000 gledatelja, a među uzvanicima uz visoke dužnosnike i članove kraljevske obitelji bilo je i 36 zapovjednika ratnih zrakoplovstava iz cijelog svijeta. U letačkom i statičkom programu aeromitinga sudjelovalo je 230 zrakoplova iz sastava 24 svjetskih ratna zrakoplovstva. U organizaciji je sudjelovalo i preko 2000 volontera.

Ova prestižna zrakoplovna manifestacija održava se od 1971. godine i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svom programu 2003. godine uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, te se smatra najvećim svjetskim vojnim aeromitingom, zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava svjetskih ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilnim sudionicima u letačkom programu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.