Kriminalist o istrazi napada na Markovom trgu: Plenković zastrašuje oporbu

18.10.2020. 08:53:00

POLICIJA je, prema informacijama do kojih je u ovom času moguće doći, vrlo ozbiljno shvatila nalog iz Banskih dvora i čin 22-godišnjeg Danijela Bezuka - koji je u ponedjeljak ujutro prvo ranio policajca na ulazu u vladu, a potom počinio samoubojstvo - počela tretirati gotovo kao atentat na Andreja Plenkovića.

Prema onome što doznajemo, policija ispituje "širok krug ljudi" oko obitelji, poznanika, branitelja i kumova pokojnoga Bezuka, pretražuje podatke u oduzetim uređajima, traga za motivima. Neslužbeno doznajemo da istražuju i Damira Markuša, bivšeg HOS-ovog dragovoljca koji je ratovao u Vukovaru.

Markušev Facebook profil otkriva da je riječ o osobi potpuno zarobljenoj u ratnoj traumi, izrazito opterećenoj koalicijom HDZ-a sa SDSS-om i Srbima općenito. Takav je i solidan broj njegovih prijatelja čiji komentari otvoreno zagovaraju likvidacije "izdajnika" i Srba.

Markuš je i direktor kutinskog Dinama, kluba u kojem je trenirao Bezuk, te organizator turnira u spomen na Bezukovog strica ubijenog 1991. godine u Vukovaru.

Markuša smo nazvali, ali nije bio raspoložen za razgovor.

Od teškog pokušaja ubojstva do napada na Plenkovića

U prvoj izjavi, neposredno nakon Bezukovog pohoda, Plenković je zapazio kako je "riječ o teškom pokušaju ubojstva" te najavio da će policija i DORH ispitati što se dogodilo.

No ubrzo je prešao na ozbiljnije kvalifikacije Bezukovog čina. Prozvao je Domovinski pokret Miroslava Škore, Most, Zorana Milanovića i druge, što za huškanje, što za sađenje sjemena mržnje prema njemu. "Očito su njihove huškačke poruke koje puštaju u javnost kroz Bujicu, Hrvatski tjednik, kao dva eklatantna primjera širenja govora mržnje, koji su usmjereni prema meni, potaknule možda ovoga mladoga čovjeka da napravi ovakav napad, pokušaj teškog ubojstva s terorističkim elementima", ustvrdio je Plenković. Interesantno, njihov ekstremizam nije opažao dok im je davao intervjue.

Medved proziva zbog huškanja i govora mržnje

I Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja te potpredsjednik vlade, ukazao je na društvene mreže kao ishodišta mržnje prema predsjedniku vlade. Na njima se, smatra vjerni ministar i potpredsjednik, "predsjednik vlade Andrej Plenković često pojavljuje izravno kao moguća meta". "Isto tako, napad na vladu, napad na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu pokušaj ulaska u zgradu vlade ukazuje na to da je predsjednik vlade bio meta ovog sumanutog čina", uvjeren je Medved najavljujući istragu protiv Karoline Vidović Krišto i Ivana Penave jer, kako je zapazio, "sudjeluju u huškanju i nedopustivom govoru mržnje".

"Čitav niz pokazatelja ukazuje da je meta napada bio upravo predsjednik vlade", smatra Medved.

Kriminalist te konzultant za poslovnu i javnu sigurnost Željko Cvrtila slaže se da istraga trenutno balansira na tankoj granici između ozbiljnog utvrđivanja činjenica o pozadini Bezukovog čina i političkog progona, a u Plenkovićevim i Medvedovim riječima vidi elemente zastrašivanja oponenata.

"Ne može se najavljivati unaprijed da će se prema nekome ići. Ne smiju to raditi političari. O tome bi, temeljem nekakvih saznanja o elementima kaznenog djela, trebali odlučivati policija ili Državno odvjetništvo. Ne može politika govoriti da će se ići prema ovima. Što je to nego zastrašivanje? S jedne strane, vlast se povlači, kaže da ne znaju ništa o izvidima, a onda ovdje najavljuju koga će se progoniti. To nema smisla, bar ja mislim", naglašava Cvrtila.

Ima elemenata terorizma

Pitali smo ga misli li da se, na temelju dostupnih podataka, može govoriti o terorističkom činu.

"Gledajte, prema onome što vidimo, postoje neki elementi terorističkog djela, odnosno članka 97. Kaznenog zakona, ali je teško doći do konačne kvalifikacije, to će morati Državno odvjetništvo i policija temeljem detalja. Oni će odlučivati, iz njih će se vidjeti namjera i cilj. Ostali parametri terorizma postoje, napadnuta je vladina institucija, službenik je teško ranjen, upotreba oružja, sve iz tog članka postoji. E sad samo trebamo vidjeti je li cilj i namjera bila podrivanje ustavnog poretka, zastrašivanje većeg broja građana koje se, zapravo, nije dogodilo. Kroz izvide treba vidjeti namjeru i cilj", zaključuje Cvrtila.

 

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: D.Š.Š./Foto: fah

Autor: